Władze Krasnodaru, stolicy Kraju Krasnodarskiego, określiły zasady, według których powinny być oferowane usługi zwane z angielska all inclusive i ultra all inclusive – informuje portal Russian Travel Digest (RTD). Opis został opublikowany 13 lipca i ma obowiązywać przedsiębiorców turystycznych już w te wakacje. Mogą stosować go nie tylko hotele, ale też inne obiekty zakwaterowania, włączając w to sanatoria i pensjonaty. Najważniejsze, by spełniały wymogi odnośnie sposobu serwowania jedzenia, świadczenia usług i szkoleń dla pracowników.

Według norm określonych przez władze Krasnodaru obiekty pracujące w ramach all inclusive muszą serwować trzy główne posiłki dziennie (śniadanie, lunch i kolację w formie bufetu) i przekąskę po południu. W ramach dodatkowego posiłku mogą też podać wczesne śniadanie i lekką kolację. Goście muszą mieć nieograniczony dostęp do napojów alkoholowych i bezalkoholowych, przynajmniej tych produkowanych lokalnie.

Standard ultra all inclusive wyróżnia to, że obiekt zobowiązany jest serwować także dania dla dzieci i dietetyków, a w wyposażeniu jednej z restauracji muszą znaleźć się blender, mikrofalówka i krzesełka dla najmłodszych klientów. Na lunch trzeba podawać od ośmiu do dziesięciu różnych przystawek, dwie, trzy zupy, cztery do sześciu dań głównych. Do tego sosy, desery, pieczywo i ciepłe i zimne napoje. Kolacja musi składać się natomiast z tylu samo przystawek i dań głównych, a także sosów, deserów (w tym owoców i słodyczy) i ciepłych napojów. W menu powinna znaleźć się też specjalność szefa kuchni.