Do Grecji na greckie śniadanie

Filip Frydrykiewicz

„Grecki koszyk śniadaniowy” to nowa inicjatywa, która ma zachęcić właścicieli hoteli i obiektów noclegowych do współpracy z lokalnymi producentami żywności

Inicjatywa wystartuje w czasie kongresu Greckiej Federacji Przedsiębiorstw Turystycznego Zakwaterowania (SETKE), który odbędzie się 26 listopada w Atenach, informuje portal Greek Travel Pages. – W ten sposób chcemy zachęcić gości, by spróbowali lokalnych produktów od małych producentów żywności z regionu, który odwiedzają i dać im szansę odkrycia kulinarnych skarbów Grecji – mówi prezes SETKE Panagiotis Tokouzis.

Program ma wystartować w 2018 roku, nad jego gastronomiczną stroną będzie czuwał szef kuchni Konstantinos Mouzakis. Celem przedsięwzięcia, organizowanego wspólnie przez SETKE, Klub Szefów Kuchni Regionu Dodekanezu, Cyklad i Południowego Regionu Morza Egejskiego, jest podniesienie jakości usług i promocja lokalnych produktów oferowanych przez obiekty noclegowe. Podobny projekt realizował Południowy Region Morza Egejskiego, w ramach którego serwowane były śniadania charakterystyczne dla wysp położonych w tej części Grecji.

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

Mouzenidis Group z nagrodą „Lider greckiej gościnności”

Grecki holiding turystyczny Mouzenidis Group, który działa także na polskim rynku, dostał prestiżową nagrodę ...

Amsterdam wprowadza kolejną opłatę dla turystów

Już nie tylko podatkiem noclegowym, ale i opłatą turystyczną będą musieli zasilić miejską kasę ...

Baleary ograniczają drinki w all inclusive

W wybranych miejscowościach wakacyjnych na Majorce i Ibizie hotelarze nie będą mogli serwować darmowych ...

Polski start-up rozkręca akcję „Polska za pół ceny”

Polski start-up SocialTravel pośredniczący w sprzedaży wycieczek i atrakcji udostępnił swoją platformę przedsiębiorcom turystycznym, ...

Turystyka w polskim Google’u – ranking witryn

Tripadvisor.com, booking.com, nocowanie.pl, rozklad-pkp.pl i e-podroznik.pl to pięć najpopularniejszych wśród Polaków witryn internetowych związanych ...

TUI: Przez żołądek do serca turysty

Jedzenie serwowane turystom powinno być ekologiczne i sprowadzane od lokalnych przedsiębiorców – stwierdził koncern ...