Grecja od dawna mówi, że jednym ze sposobów wykorzystania potencjału turystycznego jest powiązanie go z sektorem rolniczym. Z tą myślą stworzyła przed laty projekt greckich śniadań, który zakłada serwowanie gościom w hotelach posiłków złożonych z regionalnych produktów. Teraz Ministerstwo Turystyki przedstawia nowy projekt – otwiera przed turystami farmy rybackie - pisze portal Greek Travel Pages.
Czytaj więcej
Greccy hotelarze i właściciele mieszkań wakacyjnych muszą odprowadzać od 1 stycznia do budżetu państwa wyższą opłatę. To pieniądze na walkę ze zmianami klimatu. W efekcie turyści zapłacą nawet 15 euro za dzień.
Nurkowanie na farmach ryb w Grecji – nowa forma poznawania kraju i przyrody
Inicjatywa powstała w ramach współpracy ministerstw turystyki, spraw wewnętrznych, środowiska, gospodarki morskiej i rozwoju rolnictwa. Ustaliły one standardy świadczenia usług turystycznych na farmach ryb, kładąc nacisk na zrównoważony rozwój, innowacyjność i dostępność. Zgodnie z nimi farmy będą mogły pokazywać zwiedzającym, jak się hoduje ryby, zaprosić ich do udziału w działaniach na rzecz ochrony środowiska, a nawet w wyprawach z nurkowaniem, które pokażą piękno podwodnego świata. Te ostatnie będą prowadzone przez doświadczonych instruktorów.
– Wprowadzamy nową formę turystyki tematycznej, która łączy turystykę wędkarską i nurkową, edukację ekologiczną i zrównoważony rozwój – mówi wiceminister turystyki Elena Rapti, cytowana przez portal. – Poprzez tę inicjatywę oferujemy odwiedzającym wyjątkową okazję do poznania akwakultury, zarówno w środowisku słodkowodnym, jak i słonowodnym – dodaje.
Z kolei wiceminister spraw morskich i polityki wyspiarskiej Stefanos Gkikas podkreśla szerszy wpływ inicjatywy. – Nowe ramy sprawiają, że farmy rybne są dostępne dla społeczeństwa, co stanowi znaczący krok we wspieraniu lokalnych gospodarek i podkreśla silne związki Grecji z morzem – zaznacza.