Michelin ogłosił nową listę restauracji rekomendowanych w "Przewodniku Michelina Polska 2024". W tym roku inspektorzy wydawnictwa oceniali lokale gastronomiczne Pomorza. Wcześniej odwiedzali tylko Warszawę, Kraków i Poznań.
W sumie przewodnik uwzględnia 77 restauracji, w tym trzy nowe lokale, które pierwszy raz zasłużyły na jedną gwiazdkę. Są to Arco by Paco Pérez w Gdańsku. Rozbrat 20 w Warszawie i Giewont w Zakopanem.
Pierwsza "łączy polskie składniki z hiszpańskimi smakami, co wskazuje na duże ambicje, jak i dbałość o szczegóły. Oryginalność widać także w dokonaniach szefa kuchni Antonio Arcieri’ego, a sama restauracja to elegancka przestrzeń, z której roztaczają się spektakularne widoki na panoramę Gdańska".
Rozbrat 20 "nadzorowana przez szefa kuchni a zarazem właściciela, Bartosza Szymczaka, restauracja zrobiła ogromne wrażenie na inspektorach Michelin sposobem, w jaki ewoluowała i dojrzewała w ciągu ostatnich kilku lat. Każde połączenie smaków jest pięknie wyważone, a najwyższej jakości składniki stanowią podstawę naprawdę pysznych dań".
Z kolei w Giewoncie we wsi Kościelisko "Przemek Sieradzki jako szef kuchni łączy polskie i francuskie produkty i techniki, uzyskując wyjątkowy efekt - zrównoważone dania, wyróżniające się odważnymi smakami i znakomitym wyczuciem".