Tunezyjska turystyka z certyfikatem „Ready and Safe”

Zakaz gromadzenia się, mierzenie temperatury, hotele, restauracje i autokary wypełnione tylko w połowie – takie między innymi zasady wprowadza protokół sanitarny Ministerstwa Turystyki i Rzemiosła Tunezji.

Publikacja: 29.05.2020 15:13

Tunezyjska turystyka z certyfikatem „Ready and Safe”

Foto: Fot. materiały prasowe

Tunezyjskie Ministerstwo Turystyki i Rzemiosła zatwierdziło wytyczne sanitarne („Protocole Sanitaire du Tourisme Tunisien – PSTT), wedle których będą działać touroperatorzy i obiekty turystyczne w tym kraju – informuje w komunikacie Tunezyjski Urząd ds. Turystyki. Uzyskanie certyfikatu „Ready and Safe” (gotowy i bezpieczny) poświadczającego wdrożenie tych wytycznych jest obowiązkowe dla wszystkich podmiotów, które chcą przyjmować gości z zagranicy w tym sezonie. Zgodnie z planem odmrażania turystyki pierwsi mogą zjawić się w Tunezji 4 czerwca.

""

turystyka.rp.pl

Tunezja znalazła się w grupie państw, które najlepiej poradziły sobie z pandemią, a to dzięki szybkiemu wdrożeniu – zaraz po pojawieniu się pierwszych przypadków covidu-19 – działań zapobiegawczych – głosi komunikat. Na przykład obowiązkowa izolacja dla powracających do kraju miała zapobiec co najmniej 25 tysiącom zakażeń. W opanowaniu epidemii pomagały też nowoczesne technologie – roboty monitorujące ulice i drony wyposażone w mikrofony i kamery termiczne.

ZOBACZ TAKŻE: Tunezyjska turystyka też chce wyjść z zamrażarki

PSTT nakazuje, by personel odbierający gości z lotniska nosił maseczki i rękawice ochronne. Pojazdy, które zawożą turystów do hoteli, mogą być wypełnione tylko w połowie i muszą być dezynfekowane po każdym kursie. Te same zasady obowiązują w obiektach noclegowych i restauracjach, gdzie stoliki mają być rozstawione co dwa metry. Ponadto hotele mają udostępnić gościom materiały informacyjne dotyczące procedur sanitarnych i zaprzestać organizowania wszelkich atrakcji skupiających dużo ludzi, w tym zajęć sportowych w basenach. Hotelowe restauracje muszą uruchomić usługę à la carte i dostawę jedzenie do pokojów.

Hotele mają przygotować pokoje, w których będzie można odizolować gości z objawami chorobowymi oraz zatrudnić pielęgniarkę lub pielęgniarza, osobę odpowiedzialną za kwestie sanitarne i dodatkowy personel sprzątający. Kolejny wymóg to mierzenie temperatury pracownikom i gościom termometrem na podczerwień.

CZYTAJ TEŻ: Betlej: Grecja, Egipt i Tunezja to pierwsze kierunki po pandemii

Konieczna będzie częsta dezynfekcja pomieszczeń wspólnych (wraz z wietrzeniem co trzy godziny), często dotykanych powierzchni (co 30 minut), kluczy lub kart (po każdym użyciu), pokojów po każdym gościu, łącznie z filtrami klimatyzacyjnymi i otworami wentylacyjnymi, a także bagaży przed wniesieniem do hotelu.

Na lotniskach, w hotelach, miejscach publicznych i podczas zwiedzania turyści muszą zachowywać odstęp.

Tendencje
Chorwaci: Nasze plaże znikają, bo obcokrajowcy chcą mieć domy nad samym morzem
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Tendencje
Ustka kontra reszta świata. Trwa głosowanie na najlepszy film promocyjny
Tendencje
Poranne trzęsienie ziemi na Krecie. Turyści wyszli bez szwanku
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Tendencje
La Palma znowu przyjmuje samoloty