Gwiazdka Michelin, która od wielu lat jest uznawana za jedno z najwyższych wyróżnień sztuki kulinarnej, stanowi marzenie wielu szefów kuchni i właścicieli restauracji. Uwzględnienie lokalu w przewodniku niezmiennie zależy od wizytujących ją inspektorów. W tym roku ocenili oni restauracje w 44 miastach z 20 europejskich krajów.
Trzy gwiazdki ma 20 europejskich restauracji, 91 lokali ma dwie gwiazdki, a 386 restauracji - jedną. W tej edycji przewodnika inspektorzy przyznali europejskim restauracjom 51 nowych gwiazdek.
Czerwony Kulinarny Przewodnik Michelin ukazuje się od ponad stu lat i jest uznawany za jeden z najważniejszych przewodników kulinarnych na świecie. Restauracjom przyznawane są w nim następujące symbole:
- Gwiazdki Michelin – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek),
- Sztućce (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców),