Sanepid karze gastronomów nad morzem

Osiem zamkniętych punktów gastronomicznych, a 624 ukarane mandatami na kwotę prawie 140 tysięcy złotych - to bilans kontroli przeprowadzonych przez sanepid nad Bałtykiem

Publikacja: 27.08.2016 11:55

Sanepid karze gastronomów nad morzem

Foto: Filip Frydrykiewicz

Jak mówi rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar, podczas 4 tysięcy kontroli inspektorzy sprawdzili 3,5 tysiąca punktów gastronomicznych. Jeżeli wykryto uchybienia - kontrole powtarzano.

Najczęściej kwestionowali stan czystości, bałagan, nieodpowiednie przechowywanie żywności. Często też pracownicy punktów gastronomicznych nie mieli wymaganych badań.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Subskrybuj
gazeta
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Turystyka
Kruche imperium „Królowej Zakopanego”
Turystyka
Nie tylko Energylandia. Przewodnik po parkach rozrywki w Polsce
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: W Grecji Mitsis nie do pobicia
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017 pomaga w pracy agenta
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem