Sanepid karze gastronomów nad morzem

Osiem zamkniętych punktów gastronomicznych, a 624 ukarane mandatami na kwotę prawie 140 tysięcy złotych - to bilans kontroli przeprowadzonych przez sanepid nad Bałtykiem

Publikacja: 27.08.2016 11:55

Sanepid karze gastronomów nad morzem

Foto: Filip Frydrykiewicz

Jak mówi rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar, podczas 4 tysięcy kontroli inspektorzy sprawdzili 3,5 tysiąca punktów gastronomicznych. Jeżeli wykryto uchybienia - kontrole powtarzano.

Najczęściej kwestionowali stan czystości, bałagan, nieodpowiednie przechowywanie żywności. Często też pracownicy punktów gastronomicznych nie mieli wymaganych badań.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Turystyka
Nie tylko Energylandia. Przewodnik po parkach rozrywki w Polsce
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: W Grecji Mitsis nie do pobicia
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017 pomaga w pracy agenta
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: „Strelicje" pokonały „Ślicznotkę"