Sanepid karze gastronomów nad morzem

Osiem zamkniętych punktów gastronomicznych, a 624 ukarane mandatami na kwotę prawie 140 tysięcy złotych - to bilans kontroli przeprowadzonych przez sanepid nad Bałtykiem

Publikacja: 27.08.2016 11:55

Sanepid karze gastronomów nad morzem

Foto: Filip Frydrykiewicz

Jak mówi rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar, podczas 4 tysięcy kontroli inspektorzy sprawdzili 3,5 tysiąca punktów gastronomicznych. Jeżeli wykryto uchybienia - kontrole powtarzano.

Najczęściej kwestionowali stan czystości, bałagan, nieodpowiednie przechowywanie żywności. Często też pracownicy punktów gastronomicznych nie mieli wymaganych badań.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Turystyka
Kruche imperium „Królowej Zakopanego”
Turystyka
Nie tylko Energylandia. Przewodnik po parkach rozrywki w Polsce
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: W Grecji Mitsis nie do pobicia
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017 pomaga w pracy agenta