Sanepid karze gastronomów nad morzem

Osiem zamkniętych punktów gastronomicznych, a 624 ukarane mandatami na kwotę prawie 140 tysięcy złotych - to bilans kontroli przeprowadzonych przez sanepid nad Bałtykiem

Publikacja: 27.08.2016 11:55

Sanepid karze gastronomów nad morzem

Foto: Filip Frydrykiewicz

Jak mówi rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar, podczas 4 tysięcy kontroli inspektorzy sprawdzili 3,5 tysiąca punktów gastronomicznych. Jeżeli wykryto uchybienia - kontrole powtarzano.

Najczęściej kwestionowali stan czystości, bałagan, nieodpowiednie przechowywanie żywności. Często też pracownicy punktów gastronomicznych nie mieli wymaganych badań.

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Turystyka
Nie tylko Energylandia. Przewodnik po parkach rozrywki w Polsce
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: W Grecji Mitsis nie do pobicia
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017 pomaga w pracy agenta
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: „Strelicje" pokonały „Ślicznotkę"