Rok temu w rankingu brytyjskiego magazynu "Restaurant", zwyciężyła hiszpańska El Celler de Can Roca, której teraz przypadło drugie miejsce. Skład podium uzupełniła Osteria Francescana z włoskiej Modeny.
Odbierając tegoroczną nagrodę, szef kuchni Nomy Rene Redzepi powiedział, że jego pracownicy są dla niego inspiracją.
Kopenhaska restauracja słynie z nietuzinkowego podejścia do kuchni nordyckiej. Specjalnością Nomy jest wędzony i marynowany kurczak z jajami przepiórczymi. Rene Redzepi zapowiedział, że to nie koniec sukcesów jego restauracji. - Jest jeszcze tyle do odkrycia, tyle przepisów do napisania - dodał. W marcu ogłoszono, że w przyszłym roku na dwa miesiące przeniesie się do Japonii.
Ranking 50 najlepszych restauracji zdominowała Hiszpania. Oprócz drugiego miejsca dla El Celler de Can Roca z Girony, w pierwszej dziesiątce znalazły się dwie restauracje z San Sebastian - Mugaritz i Arzak.