Modziki to - jak można przeczytać w opisie produktu zamieszczonym na stronie ministerstwa rolnictwa - 4-5 tygodniowe gołębie, które nie odbyły ani jednego lotu. Sporządza się z nich dietetyczne potrawy. Tuszki można gotować, smażyć na maśle lub piec. Mięso jest delikatne i pożywne.
Tuszki młodych gołębi to 56. produkt z województwa opolskiego, który trafił na listę. Wicedyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi opolskiego urzędu marszałkowskiego Mariola Szachowicz podaje, że już są wnioski o kolejne wpisy. W ubiegłym roku na listę trafiły w sumie trzy produkty z Opolszczyzny - masło i ser twarogowy z Olesna oraz ogórkowe pikle.
Wśród opolskich specjałów wpisanych do tego rejestru - obok tradycyjnej opolskiej rolady wołowej z dodatkiem kiszonego ogórka, cebuli i boczku czy drożdżowego kołocza z makiem, serem lub jabłkiem i posypką - jest też np. ser domowy smażony z kminkiem, z czosnkiem, bez przypraw, zwany dawniej "hauskyjzą", wytwarzany z twarogu. Na liście są również opolskie ciasteczka z wytapianych ze słoniny skwarek, czyli szpyrek; nalewka z kresowym rodowodem przygotowywana z zielonych orzechów; buchty śląskie, czyli kluski drożdżowe gotowane na parze, a także salceson ozorkowy z Górek czy grubo albo drobno krojony leberwurst - tamtejsza pasztetowa i wątrobianka.
Na ministerialną listę produktów regionalnych mogą być wpisywane produkty rolne, spożywcze i napoje spirytusowe. Ich jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikać muszą ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Muszą one też stanowić element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane. Za tradycyjne metody produkcji uznaje się metody wykorzystywane co najmniej od 25 lat.
Utworzona w 2005 roku Lista Produktów Tradycyjnych służy promowaniu regionalnych specjałów. Pod koniec stycznia 2014 r. znalazło się na niej już 1213 produktów. Najwięcej swoich lokalnych przysmaków mają na liście województwa: podkarpackie (154), pomorskie i śląskie (po 136), lubelskie (114) i małopolskie (106).