To efekt współpracy Michelina z Polską Organizacją Turystyczną.
Podczas wizyty we Wrocławiu inspektorzy przewodnika Michelin odkryli bardzo zróżnicowaną ofertę gastronomiczną, od hiszpańskiej po koreańską - pisze Michelin Polska w komunikacie. Szczególnie spodobała im się jednak nowoczesna kuchnia polska, inspirowana lokalnymi tradycjami i narodowymi smakami.
- Po dodaniu Gdańska, Gdyni i Sopotu do przewodnika Michelin Polska w 2024 roku obecnie cieszymy się z rozszerzenia zestawienia o Wrocław. To daje nam możliwość wyróżnienia jeszcze większej liczby utalentowanych szefów kuchni w kraju i podkreślenia dynamicznego rozwoju sceny kulinarnej w Polsce - mówi dyrektor przewodnika Michelin Gwendal Poullennec, cytowany w komunikacie.
- Nasi anonimowi inspektorzy odkrywali to piękne i tętniące życiem miasto z jego bogatą historią i nieoczywistym urokiem, który może niejednego zaskoczyć. Spacerowali po Starym Mieście, w tym Ostrowie Tumskim, podziwiając jego wspaniałą architekturę i wyjątkową atmosferę. Z zachwytem oglądali imponujący rynek i charakterystyczne zabytki, takie jak gotycki ratusz, katedra czy Pałac Królewski. Nie mogli też przejść obojętnie obok słynnych wrocławskich krasnali - niezwykłej kolekcji ponad 800 figurek rozsianych po całym mieście. Podczas swoich wizyt zwrócili uwagę na młodzieńczą energię miasta, która przyciąga zarówno mieszkańców, jak i turystów - dodaje.
Czytaj więcej
Strona Dolnyslask.travel po modernizacji zyskała między innymi nową szatę graficzną i nowe funkcj...