Inspektorzy Michelina wkroczyli do restauracji kolejnego polskiego miasta. Co zobaczyli?

W najnowszym wydaniu przewodnika Michelin Polska pierwszy raz znajdą się oceny restauracji z Wrocławia. Stolica Dolnego Śląska to piąte miejsce w Polsce, po Warszawie, Krakowie, Poznaniu i Trójmieście, ujęte w przewodniku.

Publikacja: 06.05.2025 11:47

Inspektorzy Michelina wkroczyli do restauracji kolejnego polskiego miasta. Co zobaczyli?

Foto: PAP, Maciej Kulczyński

To efekt współpracy Michelina z Polską Organizacją Turystyczną.

Podczas wizyty we Wrocławiu inspektorzy przewodnika Michelin odkryli bardzo zróżnicowaną ofertę gastronomiczną, od hiszpańskiej po koreańską - pisze Michelin Polska w komunikacie. Szczególnie spodobała im się jednak nowoczesna kuchnia polska, inspirowana lokalnymi tradycjami i narodowymi smakami.

- Po dodaniu Gdańska, Gdyni i Sopotu do przewodnika Michelin Polska w 2024 roku obecnie cieszymy się z rozszerzenia zestawienia o Wrocław. To daje nam możliwość wyróżnienia jeszcze większej liczby utalentowanych szefów kuchni w kraju i podkreślenia dynamicznego rozwoju sceny kulinarnej w Polsce - mówi dyrektor przewodnika Michelin Gwendal Poullennec, cytowany w komunikacie.

- Nasi anonimowi inspektorzy odkrywali to piękne i tętniące życiem miasto z jego bogatą historią i nieoczywistym urokiem, który może niejednego zaskoczyć. Spacerowali po Starym Mieście, w tym Ostrowie Tumskim, podziwiając jego wspaniałą architekturę i wyjątkową atmosferę. Z zachwytem oglądali imponujący rynek i charakterystyczne zabytki, takie jak gotycki ratusz, katedra czy Pałac Królewski. Nie mogli też przejść obojętnie obok słynnych wrocławskich krasnali - niezwykłej kolekcji ponad 800 figurek rozsianych po całym mieście. Podczas swoich wizyt zwrócili uwagę na młodzieńczą energię miasta, która przyciąga zarówno mieszkańców, jak i turystów - dodaje.

Czytaj więcej

Turystyczny portal Dolnego Śląska w nowej odsłonie. „Inspirująca narracja o regionie”

Promocja Polski przez kuchnię

Przewodnik Michelin, czytamy dalej, kieruje się w swoich wyborach wyłącznie ocenami anonimowych inspektorów. Selekcja restauracji pozostaje niezależna i oparta na jednolitych kryteriach stosowanych globalnie. Przewodnik Michelin współpracuje z lokalnymi organizacjami turystycznymi, w tym wypadku z Polską Organizacją Turystyczną, partnerstwa ograniczają się jednak wyłącznie do działań promocyjnych.

- Współpraca Polskiej Organizacji Turystycznej ze znanym na całym świecie przewodnikiem Michelin zaowocowała kolejnym sukcesem. Wrocław i Dolny Śląsk dołączyły do grona czterech polskich regionów, które znalazły się już w tej prestiżowej publikacji, z czego jestem niezmiernie dumny. Tradycje kulinarne są nierozerwalnie powiązane z legendarną polską gościnnością, która z kolei doskonale wpisuje się w najnowsze światowe trendy turystyczne. Bardzo się cieszę, że polska oferta kulinarna jest tak wysoko ceniona przez międzynarodowych turystów, ponieważ stwarza to wspaniałe możliwości promocji naszego kraju - mówi prezes Polskiej Organizacji Turystycznej Rafał Szmytke.

Tegoroczna lista rekomendowanych restauracji w Polsce została przygotowana w oparciu o wieloletnią metodologię Michelina. Ocenie podlegają jakość składników, harmonia smaków, opanowanie technik kulinarnych, osobowość szefa kuchni wyrażona w daniach i konsekwencja, zarówno w menu, jak i na przestrzeni czasu.

Pełne zestawienie wyróżnionych restauracji zostanie opublikowane 10 czerwca.

Czytaj więcej

Kolejne polskie miasta w przewodniku Michelina. „Imponująca oferta kulinarna”

Poza restauracjami najnowszy przewodnik Michelin będzie zawierał listę ponad 6 tysięcy hoteli w ponad 130 krajach, w tym w Polsce. Eksperci Michelina wybrali te obiekty ze względu na ich wyjątkowy styl, jakość obsługi i niepowtarzalność.

Pierwszy przewodnik Michelin ukazał się we Francji na przełomie XIX i XX wieku jako praktyczny poradnik dla kierowców, mający również wspierać sprzedaż opon. Siedziba Michelina mieści się w Clermont-Ferrand we Francji. Firma działa w 175 krajach i zatrudnia 129,8 tysiąca osób.

To efekt współpracy Michelina z Polską Organizacją Turystyczną.

Podczas wizyty we Wrocławiu inspektorzy przewodnika Michelin odkryli bardzo zróżnicowaną ofertę gastronomiczną, od hiszpańskiej po koreańską - pisze Michelin Polska w komunikacie. Szczególnie spodobała im się jednak nowoczesna kuchnia polska, inspirowana lokalnymi tradycjami i narodowymi smakami.

Pozostało jeszcze 91% artykułu
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Zanim Wyjedziesz
Tylko 5 tysięcy dziennie – europejska wyspa ogranicza turystom dostęp do atrakcji
Zanim Wyjedziesz
Katalonia wstrzymuje podwyżkę opłaty turystycznej. Zamierza jednak do niej wrócić
Zanim Wyjedziesz
Turystyczny portal Dolnego Śląska w nowej odsłonie. „Inspirująca narracja o regionie”
Zanim Wyjedziesz
Sopot podsumowuje kampanię promocyjną. Dotarła nawet na Bliski Wschód
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku