Dubaj to miasto pełne ekskluzywnych miejsc o kulinarnym zacięciu. To tutaj krzyżują się ścieżki szefów kuchni prowadzących restauracje nagradzane gwiazdkami Michelina. Jest w czym wybierać! W stolicy Zjednoczonych Emiratów Arabskich zjesz w prowadzonej przez Gordona Ramsay’a Bread Street Kitchen, skosztujesz wyjątkowych potraw w Junoon Vikasa Khanna, zanurzysz się w przysmakach Yannicka Alleno w Stay, czy zakochasz w daniach podawanych w Nobu , gdzie stery trzyma sam Nobu Matsuhisa.

Dubaj to także miasto, które łączy kulinarne dziedzictwo ludów pustyni z nowoczesnymi trendami globalnej gastronomii. Dla turystów to nowy świat smaków i nieznanych nigdzie indziej potraw. To właśnie w stolicy Emiratów skosztujesz hareea, thareed, ouzi, czy karak chai przyrządzanych w restauracjach i niewielkich barach, wśród których szczególnie polecamy Al Fanar, Klayya Bakery and Sweet, Bait 1971 oraz Milas.

Smak różnorodności

Stolica Zjednoczonych Emiratów Arabskich jest międzynarodowym tyglem, w którym stale mieszkają przedstawiciele ponad 200 narodowości. Dzięki temu można tu – w jednym mieście – spotkać wszystkie kuchnie świata. Dla ludzi spragnionych różnorodności dostępne są zarówno lokale serwujące potrawy Bliskiego i Dalekiego Wschodu, Indii, po dania południowo- i północnoamerykańskie oraz europejskie i afrykańskie. Smaki Dubaju to różnorodność poparta wysoką jakością przygotowywanych dań.

Połącz wspaniałą kuchnię z pięknymi widokami

Dubaj to miasto pełne niespodzianek, łączące w sobie pierwiastek pustyni i niezwykłych, architektonicznych budowli. Dominujące nad wydmami drapacze chmur, stworzone przez ludzi sztuczne wyspy i niebanalne parki są wspaniałym tłem dla codziennego życia w mieście. Doskonałą propozycją na przyjemne spędzenie leniwego popołudnia, czy wieczoru, jest skorzystanie z bogatej oferty gastronomicznej lokali dysponujących zapierającymi dech w piersiach pejzażami.

Restauracja Burj Khalifa zlokalizowana w ogrodzie zapewnia nie tylko znakomite dania kuchni śródziemnomorskiej, ale także wspaniałe widoki na najwyższy budynek świata. Jeśli pragniesz zatopić się w pejzażu morza zachęcamy do odwiedzenia Burj Al Arab – restauracji położonej w hotelu Al Qasr prezentującej urzekające widoki na Zatokę Perską.

Doskonałym pomysłem jest posiłek w Operze Dubajskiej położonej w starej części miasta, naprzeciwko popularnej Fontanny Dubajskiej. Wspaniałe widoki i wykwintne menu proponuje Dubai Creek – francuska restauracja położona nad wodami zatoki.

Nie ma nic bardziej charakterystycznego dla stolicy Emiratów niż sztuczne wyspy. Widoki na Wyspę Palmę i Dubajską Marinę mogą przyprawić o szybsze bicie serca nawet ludzi stosunkowo odpornych na marynistyczne pejzaże. Tu szczególnie polecamy Palm Jumeirah – lokal położony na 52 piętrze Dubai Marriot Harbor, w którym oprócz wspaniałych widoków smakować można potrawy ze wołowiny, ryb i makaronów.

Czego warto spróbować w Dubaju?

W Emiratach, wśród wszechobecnego luksusu, warto spróbować delikatesów kuchni oferujących ekskluzywne dania. Z pewnością możemy polecić potrawy ze świeżych przegrzebków, homara czy sashimi. Bez wątpienia warto także zamówić dania z owocami morza i potrawy z ryb.

Będąc w Dubaju koniecznie trzeba poznać tradycyjne smaki Emiratów zdominowane przez potrawy z mięsa. Zachęcamy szczególnie do spróbowania shawarma, oozi, shish tawook i grillowanej fammy, które zapewniają aromaty charakterystyczne dla tego regionu świata.

Jednakże Dubaj to także miejsce, w którym popularne są restauracje serwujące dania wegetariańskie i wegańskie. Jest ich w mieście już ponad 4 600, dzięki czemu turyści i mieszkańcy nie mają problemu ze znalezieniem smacznych i bezmięsnych potraw.

Gotowanie w stylu dubajskim?

Warto pamiętać, że kulinarne poznawanie Dubaju nie musi kończyć się wyłącznie na próbowaniu powszechnej tu różnorodności. Dla najbardziej oddanych smakoszy dostępne są lekcje gotowania, na których poznają oni tajniki kuchni Emiratów.

Materiał partnera, Dubai Tourism.