- Liczymy, ze nasze działania przełożą się na wzrost zainteresowania Chińczyków nie tylko Polską i regionem łódzkim, ale także na wzrost zainteresowania produktami polskich innowacyjnych firm oraz producentów żywności - mówił dr Andrzej Anders z departamentu promocji i współpracy zagranicznej Urzędu Marszałkowskiego w Łodzi.
Jego zdaniem projekt "Łódzkie go China" jest prawdopodobnie największą inicjatywą dot. współpracy i promocji zarówno polskiego regionu jak i polskich przedsiębiorstw w Chinach. - Składa się z kilku komponentów. Jest to promocja medialna zarówno za pośrednictwem mediów tradycyjnych i społecznościowych, które są szalenie istotne w Chinach, jak również bezpośredni udział firm z łódzkiego w misjach gospodarczych - wyjaśnia.
Samorząd województwa w porozumieniu z partnerem - Amber Global Consulting - opracował cykl szkoleń i dwie misje gospodarcze, które mają przyspieszyć ekspansję małych i średnich firm z Łódzkiego w Chinach. Pod koniec października w Chengdu przebywali przedstawiciele łódzkich przedsiębiorstw innowacyjnych, którzy wzięli udział w XII Forum Biznesu i Współpracy Technologicznej UE-Chiny; to platforma współpracy i wymiany informacji w dziedzinie inwestycji, handlu oraz technologii pomiędzy krajami Unii oraz Chinami. W misji wzięły udział firmy informatyczne, oferujące system antydronowy, firmy z branży medycznej i kosmetycznej, a także oferujące nowoczesne materiały budowlane.
- Firmy miały okazję zaprezentować swoje produkty, zapoznać się z partnerami chińskimi, nawiązać współpracę, wydaje się bardzo owocną, bo widać już dążenie do kontynuacji, czy wręcz można powiedzieć, ekspansję na rynek chiński. Drugą była misja przemysłu spożywczego, która przyjęła formę nie tylko spotkań be2be, ale również promocję skierowana do społeczeństwa chińskiego - wyjaśnia Anders.
Ważnym elementem misji branży spożywczej było dwupoziomowe stoisko o innowacyjnej formie, które stanęło na reprezentacyjnej ulicy stolicy Syczuanu, Chengdu - Chun Xi. W ramach odbywającego się tam Food Festival 2017 Chińczycy mogli posmakować polskich jabłek, miodu i produktów na jego bazie, wód specjalistycznych i funkcyjnych, zbóż ekspandowanych oraz produktów śniadaniowych i ekologicznej żywności.