Siła tkwi w prostocie
Nie trzeba mnóstwa składników i wymyślnych receptur, żeby zjeść smaczny posiłek. Najprostsze potrawy są zazwyczaj najlepsze! Wystarczą ryż, kurczak i ulubione warzywa, żeby ugotować coś dobrego.
Kurczak do ryżu? Zapewne jako pierwszy na myśl przychodzi Ci filet? To rzeczywiście najpopularniejszy wybór, ale z powodzeniem możesz użyć innych części drobiu. Pałki bądź kawałki kurczaka z kośćmi – wszystko się sprawdzi. A co z warzywami? Wybierz te, które lubisz najbardziej. Postaw na różnokolorową paprykę, cebulę, pomidory, pieczarki, zielony groszek czy marchewkę. Świetnie pasuje też brokuł, kukurydza, cukinia oraz bakłażan. Właściwie każde warzywo polubi się z ryżem i kurczakiem. Pozostaje pytanie: jaki ryż będzie odpowiedni? Tutaj również wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Najczęściej serwuje się jego białą odmianę, ale z powodzeniem możesz użyć także ryżu brązowego. Do wyboru, do koloru! Bez względu na to, co dodasz do dania, gwarantujemy, że zawsze będzie pysznie. Kurczak z ryżem smakuje wyśmienicie w każdej wersji!
Przepisy z całego świata
Każdy region ma własne pomysły na kurczaka z ryżem. Ile krajów, tyle przepisów! W różnych miejscach możemy spotkać zaskakujące dodatki, które nie kojarzą nam się z tego typu potrawą.