W Budapeszcie zaprezentowano najnowsze wydanie kulinarnego Czerwonego Przewodnika Michelina „Main Cities of Europe 2018" - informuje firma Michelin. Warszawskie restauracje Atelier Amaro i Senses kolejny zachowały po jednej swojej gwiazdce. Symbol "bib gourmand" inspektorzy Michelina przyznali pięciu restauracjom. Łącznie w przewodniku znalazło się 30 restauracji warszawskich i 26 krakowskich. Wśród nich osiem nowych, ale Michelin wycofał z polskiej listy pięć lokali.

W stolicy nowe w przewodniku są: Alewino, Mokotowska 69, Dyletanci i Kieliszki na Hożej, a w Krakowie – Albertina, Leonardo, Industrial Resto & Bar i Karakter.

Wyróżnienie Bib Gourmand za korzystny stosunek jakości potraw do ceny przyznawano warszawskim restauracjom Brasserie Warszawska, Alewino, Kieliszki na Próżnej, Butchery and Wine i krakowskiej Zazie.

Tegoroczna edycja przewodnika prezentuje w sumie 56 restauracji z Polski, o trzy więcej niż w ubiegłym roku, jednak w każdym z miast na listach nastąpiły spore zmiany. W stolicy dołączyły cztery a zniknęły trzy lokale, a w Krakowie pojawiły się cztery, natomiast wypadły dwie.

O wciągnięciu jakiej restauracji do przewodnika decydują opinie inspektorów Michelina. Ich wizyty są zawsze anonimowe, aby zapewnić obiektywizm oceny. Inspektor może ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do gwiazdek Michelina, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.

W przewodniku „Main Cities of Europe" restauracjom przyznawane są następujące symbole:

- Gwiazdki Michelina – za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek)

- Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny

- Sztućce (łyżka i widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę (od jednego do pięciu sztućców)

Jak informuje komunikat Michelina, jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Decyzję o uhonorowaniu tym najbardziej prestiżowym tytułem podejmuje kolegialnie aż trzech inspektorów Michelin. Osobnym wyróżnieniem przyznawanym restauracjom jest "wschodząca gwiazdka", która oznacza bardzo duże szanse na zdobycie właściwego symbolu w latach kolejnych. Tak właśnie było w wypadku warszawskiej restauracji Atelier Amaro, która rok po otrzymaniu "wschodzącej gwiazdki" zdobyła pełnoprawny tytuł.

Tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe" opisuje ponad 2 tysiące restauracji z 36 największych miast w 20 krajach Europy. Opisane lokale znajdują się w Austrii (Wiedeń i Salzburg), Belgii (Bruksela i Antwerpia), Czechach (Praga), Danii (Kopenhaga, Aarhus), Finlandii (Helsinki), Francji (Paryż, Lyon), Grecji (Ateny), Hiszpanii (Madryt, Barcelona), Holandii (Amsterdam, Rotterdam), Irlandii (Dublin), Luksemburgu (Luksemburg), Niemczech (Berlin, Hamburg, Monachium), Norwegii (Oslo), Polsce (Warszawa, Kraków), Portugalii (Lizbona), Szwajcarii (Berno, Genewa, Zurych), Szwecji (Sztokholm, Göteborg, Malmö), na Węgrzech (Budapeszt), w Wielkiej Brytanii (Londyn, Birmingham, Edynburg), Włoszech (Rzym, Mediolan).