Najnowsza oferta rynkowa, konkursy kulinarne i pokazy, którym patronują uznani szefowie kuchni, to tylko część propozycji Targów EuroGastro i WorldHotel. Organizatorzy wydarzeń przypominają więc, że już teraz warto zaplanować czas, by skorzystać z jak najszerszej gamy konferencji, szkoleń i debat.
Podczas konferencji Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu pt. „Razem wobec wyzwań rynkowych w 2017 roku" odbędą się sesje poświęcone m.in. wyzwaniom regulacyjnym i rynkowym branży gastronomicznej w 2017 roku, analizie rynku usług gastronomicznych i cateringowych w Polsce oraz uczciwości i etyce w tym biznesie.
Z kolei przedstawiciele Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego poprowadzą panel dyskusyjny pt. „Bariery w gastronomii hotelowej", a ekspert Projekt Hotelu podczas seminarium podpowie, czy warto jeszcze budować hotele w Polsce.
Podczas szkolenia prowadzonego przez firmę HSMI słuchacze dowiedzą się, jak zapewnić w biznesie start, który zagwarantuje trwały sukces w gastronomii. Natomiast Mateusz Gaca, właściciel kawiarni Brisman, podpowie tym, którzy zamierzają otworzyć kawiarnię, jak stworzyć popularny lokal.
Na odwiedzających czeka również wiele spotkań, które wyposażą ich w praktyczną wiedzę o narzędziach niezbędnych do sprawnego funkcjonowania lokalu gastronomicznego. Eksperci z magazynu "Restauracja" zorganizują szkolenie pt. "Menu Engineering - jak budować dochodowe menu restauracji", podczas którego przybliżą metody ustalania cen dań, sposoby mierzenia i analizę kosztów posiłków. Opowiedzą też o marketingu i strategii ustalania cen produktów. Szkolenie pt. "Maksymalizacja zysku z działalności hotelowej" poświęcone zagadnieniom finansowym poprowadzą zaś specjaliści Akademii Hotelarza.