Jednym z wyróżnionych jest rodzinny browar "Wyszak" ze Szczecina, gdzie - jak podkreśla właścicielka Joanna Różycka - nie zapomniano o dawnych polskich smakach.

- W XV-wiecznej piwnicy Ratusza Staromiejskiego serwujemy kuchnię opartą na regionalnych produktach oraz piwo warzone na miejscu z wody, słodu, chmielu i drożdży - opisuje Różycka.

Certyfikat przynależności do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego odebrał również szef kuchni Andrzej Jakomulski z restauracji hotelu Leda Spa w Kołobrzegu.

- Rosół z głów i policzków dorsza to potrwa znana przez szyprów, którzy gotowali ją na łodziach aby mieć siły do pracy. Współpracujemy z rybakami, którzy dostarczają nam codziennie świeże produkty - opisuje Jakomulski, który stara się odtwarzać tradycyjne regionalne przepisy.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego zrzesza obecnie 44 firmy i instytucje.