Małe warszawskie biuro podróży World Holidays, które na co dzień działa głównie jako agent, samodzielnie organizuje nietypowe wyjazdy tematyczne. Najnowszy pomysł to „Grecja od kuchni", program, który powstał we współpracy ze znaną dziennikarką telewizyjną Katarzyną Bosacką, autorką programów, książek i artykułów o tematyce konsumenckiej i kulinarnej oraz z Marcinem Pietrzykiem, przewodnikiem mieszkającym w Grecji przeszło 20 lat, autorem książki „Grecja po mojemu".
Marcin Pietrzyk przez wiele lat współpracował z biurem podróży Grecos, w którym był autorem programów zwiedzania i przewodnikiem, ale też szefem rezydentów tego biura.
Już od kilku lat wykupujemy gwarancję ubezpieczeniową dla organizatora turystyki, dzięki czemu możemy tworzyć wycieczki według własnych pomysłów. Rocznie organizujemy kilkanaście takich podróży – mówi Katarzyna Wołoszyn, współwłaścicielka biura World Holidays.
Na przykład ostatnio przygotowaliśmy wyjazd do północnego Wietnamu, w czasie którego uczestnicy nie tylko mogli zobaczyć miejsca, których nie uwzględniają programy typowych wycieczek objazdowych po tym kraju, ale też zwiedzić lokalne targi i nauczyć się gotować pod okiem tamtejszego szefa kuchni. W menu znalazły się sajgonki, sałatka z liści bananowca i czarny kurczak w miodzie. Na koniec wszyscy dostali certyfikaty ukończenia szkolenia. Inne wyjazdy zakładają łączenie pobytów i zwiedzania kilku krajów, na przykład Tajlandii z Kambodżą, Singapurem, Malezją i Indonezją - powiada.
Jako miłośnicy Grecji postanowiliśmy zrobić coś równie nietuzinkowego w tym kraju. Łączymy piękno Grecji z jej dziedzictwem kulinarnym. Program zwiedzania ułożył dla nas najlepszy grecki przewodnik, jakiego znamy, Marcin Pietrzyk. A Katarzyna Bosacka pomoże uczestnikom zamienić lokalne produkty w wyśmienite dania – wyjaśnia Wołoszyn.