Tureccy hotelarze: Trzeba coś zrobić z all inclusive. Za dużo jedzenia się marnuje

Prezes tureckiego stowarzyszenia menedżerów hoteli proponuje przekształcenie formuły wyżywienia all inclusive tak, by była zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju. Uważa, że w obecnym systemie zbyt dużo jedzenia zostaje na stołach.

Publikacja: 25.04.2024 00:04

Tureccy hotelarze: Trzeba coś zrobić z all inclusive. Za dużo jedzenia się marnuje

Foto: PAP, Darek Delmanowicz

Prezes Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli (Professional Hotel Managers Association - POYD) Hakan Saatçioğlu chciałby na nowo zdefiniować zasady wyżywienia w formule all inclusive w Turcji. Jego przemyślenia na ten temat przytacza serwis turkiyetravelnews.com.

Saatçioğlu podkreśla „potrzebę opracowania nowych strategii w zakresie efektywności energetycznej i gospodarki odpadami w kontekście kompleksowych praktyk na rzecz zrównoważonego rozwoju w turystyce”.

Czytaj więcej

„Zrób to dla siebie” - sieć hoteli promuje zrównoważony urlop

- W Turcji są hotele, które stale ulepszają ten system. Nadszedł jednak czas, aby hotelarze wspólnie ustalili nową strategię, biorąc pod uwagę zarówno reguły all inclusive, jak i zasady zrównoważonego rozwoju, jednocześnie promując tę koncepcję na rynku krajowym i międzynarodowym - twierdzi Saatçioğlu.

All inclusive jest sprzeczne ze zrównoważonym rozwojem

- Marnowanie żywności i napojów pozostawionych na stołach stoi w sprzeczności ze zrównoważonym rozwojem. Uważam, że jeśli nie zrewidujemy i nie zdefiniujemy na nowo zasad all inclusive, w nadchodzących latach nie będziemy w stanie utrzymać naszej pozycji wśród świadomych europejskich społeczeństw - przestrzega Hakan Saatçioğlu.

Czytaj więcej

Egipskie hotele muszą udowodnić, że nie szkodzą środowisku. Mają na to pół roku

Menedżer przytoczył dane z raportu ONZ z 2021 roku, które mówią, że przeciętny Turek marnuje 93 kilogramy przetworzonej żywności rocznie, co daje w sumie 7,7 miliona ton rocznie. Turcja jest w światowej czołówce krajów, które marnują najwięcej jedzenia.

- Stworzenie nowej strategii w zakresie all inclusive nie oznacza pogorszenia jakości czy zmniejszenia różnorodności produktów. Celem jest podnoszenie świadomości i uwrażliwianie na kwestie marnotrawstwa - mówi Saatçioğlu.

Prezes Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli (Professional Hotel Managers Association - POYD) Hakan Saatçioğlu chciałby na nowo zdefiniować zasady wyżywienia w formule all inclusive w Turcji. Jego przemyślenia na ten temat przytacza serwis turkiyetravelnews.com.

Saatçioğlu podkreśla „potrzebę opracowania nowych strategii w zakresie efektywności energetycznej i gospodarki odpadami w kontekście kompleksowych praktyk na rzecz zrównoważonego rozwoju w turystyce”.

Pozostało jeszcze 81% artykułu
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Hotele
Hotelarze: Święta i sylwester były udane, ale niepokoją słabe prognozy na ferie
Hotele
Arche zapowiada nowe hotele w zabytkowych wnętrzach. „Powracamy do tempa sprzed covidu”
Hotele
Mövenpick debiutuje w Polsce. Otwiera od razu dwa hotele
Hotele
Sonda. Coraz więcej nowych technologii i ekologicznych rozwiązań w hotelarstwie