Reklama
Rozwiń
Reklama

Tureccy hotelarze: Trzeba coś zrobić z all inclusive. Za dużo jedzenia się marnuje

Prezes tureckiego stowarzyszenia menedżerów hoteli proponuje przekształcenie formuły wyżywienia all inclusive tak, by była zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju. Uważa, że w obecnym systemie zbyt dużo jedzenia zostaje na stołach.

Publikacja: 25.04.2024 00:04

Tureccy hotelarze: Trzeba coś zrobić z all inclusive. Za dużo jedzenia się marnuje

Foto: PAP, Darek Delmanowicz

Prezes Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli (Professional Hotel Managers Association - POYD) Hakan Saatçioğlu chciałby na nowo zdefiniować zasady wyżywienia w formule all inclusive w Turcji. Jego przemyślenia na ten temat przytacza serwis turkiyetravelnews.com.

Saatçioğlu podkreśla „potrzebę opracowania nowych strategii w zakresie efektywności energetycznej i gospodarki odpadami w kontekście kompleksowych praktyk na rzecz zrównoważonego rozwoju w turystyce”.

Czytaj więcej

„Zrób to dla siebie” - sieć hoteli promuje zrównoważony urlop

- W Turcji są hotele, które stale ulepszają ten system. Nadszedł jednak czas, aby hotelarze wspólnie ustalili nową strategię, biorąc pod uwagę zarówno reguły all inclusive, jak i zasady zrównoważonego rozwoju, jednocześnie promując tę koncepcję na rynku krajowym i międzynarodowym - twierdzi Saatçioğlu.

All inclusive jest sprzeczne ze zrównoważonym rozwojem

- Marnowanie żywności i napojów pozostawionych na stołach stoi w sprzeczności ze zrównoważonym rozwojem. Uważam, że jeśli nie zrewidujemy i nie zdefiniujemy na nowo zasad all inclusive, w nadchodzących latach nie będziemy w stanie utrzymać naszej pozycji wśród świadomych europejskich społeczeństw - przestrzega Hakan Saatçioğlu.

Reklama
Reklama

Czytaj więcej

Egipskie hotele muszą udowodnić, że nie szkodzą środowisku. Mają na to pół roku

Menedżer przytoczył dane z raportu ONZ z 2021 roku, które mówią, że przeciętny Turek marnuje 93 kilogramy przetworzonej żywności rocznie, co daje w sumie 7,7 miliona ton rocznie. Turcja jest w światowej czołówce krajów, które marnują najwięcej jedzenia.

- Stworzenie nowej strategii w zakresie all inclusive nie oznacza pogorszenia jakości czy zmniejszenia różnorodności produktów. Celem jest podnoszenie świadomości i uwrażliwianie na kwestie marnotrawstwa - mówi Saatçioğlu.

Prezes Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli (Professional Hotel Managers Association - POYD) Hakan Saatçioğlu chciałby na nowo zdefiniować zasady wyżywienia w formule all inclusive w Turcji. Jego przemyślenia na ten temat przytacza serwis turkiyetravelnews.com.

Saatçioğlu podkreśla „potrzebę opracowania nowych strategii w zakresie efektywności energetycznej i gospodarki odpadami w kontekście kompleksowych praktyk na rzecz zrównoważonego rozwoju w turystyce”.

Reklama
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Hotele
Klucze Michelina dla hoteli, jak gwiazdki dla restauracji. 12 wyróżnionych z Polski
Hotele
Rewolucja w hotelach arabskiego kraju – mieszkańcy zastąpią obcokrajowców
Hotele
Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego powołała nowy zarząd
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Hotele
Wrzesień złotym miesiącem dla zachodniopomorskiej turystyki. „Lepszy niż lipiec”
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama