Tureccy hotelarze: Trzeba coś zrobić z all inclusive. Za dużo jedzenia się marnuje

Prezes tureckiego stowarzyszenia menedżerów hoteli proponuje przekształcenie formuły wyżywienia all inclusive tak, by była zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju. Uważa, że w obecnym systemie zbyt dużo jedzenia zostaje na stołach.

Publikacja: 25.04.2024 00:04

Tureccy hotelarze: Trzeba coś zrobić z all inclusive. Za dużo jedzenia się marnuje

Foto: PAP, Darek Delmanowicz

Prezes Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli (Professional Hotel Managers Association - POYD) Hakan Saatçioğlu chciałby na nowo zdefiniować zasady wyżywienia w formule all inclusive w Turcji. Jego przemyślenia na ten temat przytacza serwis turkiyetravelnews.com.

Saatçioğlu podkreśla „potrzebę opracowania nowych strategii w zakresie efektywności energetycznej i gospodarki odpadami w kontekście kompleksowych praktyk na rzecz zrównoważonego rozwoju w turystyce”.

Czytaj więcej

„Zrób to dla siebie” - sieć hoteli promuje zrównoważony urlop

- W Turcji są hotele, które stale ulepszają ten system. Nadszedł jednak czas, aby hotelarze wspólnie ustalili nową strategię, biorąc pod uwagę zarówno reguły all inclusive, jak i zasady zrównoważonego rozwoju, jednocześnie promując tę koncepcję na rynku krajowym i międzynarodowym - twierdzi Saatçioğlu.

All inclusive jest sprzeczne ze zrównoważonym rozwojem

- Marnowanie żywności i napojów pozostawionych na stołach stoi w sprzeczności ze zrównoważonym rozwojem. Uważam, że jeśli nie zrewidujemy i nie zdefiniujemy na nowo zasad all inclusive, w nadchodzących latach nie będziemy w stanie utrzymać naszej pozycji wśród świadomych europejskich społeczeństw - przestrzega Hakan Saatçioğlu.

Czytaj więcej

Egipskie hotele muszą udowodnić, że nie szkodzą środowisku. Mają na to pół roku

Menedżer przytoczył dane z raportu ONZ z 2021 roku, które mówią, że przeciętny Turek marnuje 93 kilogramy przetworzonej żywności rocznie, co daje w sumie 7,7 miliona ton rocznie. Turcja jest w światowej czołówce krajów, które marnują najwięcej jedzenia.

- Stworzenie nowej strategii w zakresie all inclusive nie oznacza pogorszenia jakości czy zmniejszenia różnorodności produktów. Celem jest podnoszenie świadomości i uwrażliwianie na kwestie marnotrawstwa - mówi Saatçioğlu.

Prezes Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli (Professional Hotel Managers Association - POYD) Hakan Saatçioğlu chciałby na nowo zdefiniować zasady wyżywienia w formule all inclusive w Turcji. Jego przemyślenia na ten temat przytacza serwis turkiyetravelnews.com.

Saatçioğlu podkreśla „potrzebę opracowania nowych strategii w zakresie efektywności energetycznej i gospodarki odpadami w kontekście kompleksowych praktyk na rzecz zrównoważonego rozwoju w turystyce”.

Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Panel Transformacji Energetycznej
Czas na szeroką debatę o transformacji energetycznej
Hotele
Nielegalne hotele na Santorynie. „Ziemia się zatrzęsie i zsuną się prosto do morza”
Hotele
Katalońscy hotelarze mówią „nie” podwyżkom podatku turystycznego
Hotele
Rekordowa liczba gości we włoskich hotelach. Drugie miejsce w Europie
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Hotele
Nie za drogo, dłużej niż ostatnio i blisko natury - Polacy planują wakacje
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście