Reklama
Rozwiń

Tureccy hotelarze: Trzeba coś zrobić z all inclusive. Za dużo jedzenia się marnuje

Prezes tureckiego stowarzyszenia menedżerów hoteli proponuje przekształcenie formuły wyżywienia all inclusive tak, by była zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju. Uważa, że w obecnym systemie zbyt dużo jedzenia zostaje na stołach.

Publikacja: 25.04.2024 00:04

Tureccy hotelarze: Trzeba coś zrobić z all inclusive. Za dużo jedzenia się marnuje

Foto: PAP, Darek Delmanowicz

Prezes Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli (Professional Hotel Managers Association - POYD) Hakan Saatçioğlu chciałby na nowo zdefiniować zasady wyżywienia w formule all inclusive w Turcji. Jego przemyślenia na ten temat przytacza serwis turkiyetravelnews.com.

Saatçioğlu podkreśla „potrzebę opracowania nowych strategii w zakresie efektywności energetycznej i gospodarki odpadami w kontekście kompleksowych praktyk na rzecz zrównoważonego rozwoju w turystyce”.

Czytaj więcej

„Zrób to dla siebie” - sieć hoteli promuje zrównoważony urlop

- W Turcji są hotele, które stale ulepszają ten system. Nadszedł jednak czas, aby hotelarze wspólnie ustalili nową strategię, biorąc pod uwagę zarówno reguły all inclusive, jak i zasady zrównoważonego rozwoju, jednocześnie promując tę koncepcję na rynku krajowym i międzynarodowym - twierdzi Saatçioğlu.

All inclusive jest sprzeczne ze zrównoważonym rozwojem

- Marnowanie żywności i napojów pozostawionych na stołach stoi w sprzeczności ze zrównoważonym rozwojem. Uważam, że jeśli nie zrewidujemy i nie zdefiniujemy na nowo zasad all inclusive, w nadchodzących latach nie będziemy w stanie utrzymać naszej pozycji wśród świadomych europejskich społeczeństw - przestrzega Hakan Saatçioğlu.

Czytaj więcej

Egipskie hotele muszą udowodnić, że nie szkodzą środowisku. Mają na to pół roku

Menedżer przytoczył dane z raportu ONZ z 2021 roku, które mówią, że przeciętny Turek marnuje 93 kilogramy przetworzonej żywności rocznie, co daje w sumie 7,7 miliona ton rocznie. Turcja jest w światowej czołówce krajów, które marnują najwięcej jedzenia.

- Stworzenie nowej strategii w zakresie all inclusive nie oznacza pogorszenia jakości czy zmniejszenia różnorodności produktów. Celem jest podnoszenie świadomości i uwrażliwianie na kwestie marnotrawstwa - mówi Saatçioğlu.

Prezes Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli (Professional Hotel Managers Association - POYD) Hakan Saatçioğlu chciałby na nowo zdefiniować zasady wyżywienia w formule all inclusive w Turcji. Jego przemyślenia na ten temat przytacza serwis turkiyetravelnews.com.

Saatçioğlu podkreśla „potrzebę opracowania nowych strategii w zakresie efektywności energetycznej i gospodarki odpadami w kontekście kompleksowych praktyk na rzecz zrównoważonego rozwoju w turystyce”.

Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Hotele
Airbnb i Majorka przeciwko szarej strefie w turystyce. Znikną nielegalne noclegi
Hotele
Wakacje 2025. Polska droższa od Teneryfy, ale Zakopane zaskakuje konkurencyjnymi cenami
Hotele
Wyjaśniło się, czy hotele na Teneryfie będą strajkować. Pracownicy żądali podwyżek
Hotele
Polski Holding Hotelowy ma strategię. Cel: Być kreatorem polskiego rynku hotelowego