Wojciech Fronczak to hotelarz i gastronom z ponad 30-letnim stażem zawodowym, w tym 20-letnim na stanowiskach kierowniczych w międzynarodowych, pięciogwiazdkowych sieciach hotelarskich. Od września 2017 roku pełni funkcję dyrektora generalnego Hilton Garden Inn Rzeszów, a od marca 2018 roku także dyrektora regionalnego IGHP.
Był uczestnikiem wielu szkoleń zawodowych organizowanych przez Management Centre Europe i Cornell University. Specjalizuje się w restrukturyzacji i optymalizacji operacji hotelowych i gastronomicznych i w planowaniu, przygotowaniu i otwarciach nowych obiektów. Buduje i rozwija zespoły operacyjne oraz sprzedażowo-eventowe. Tworzy procedury operacyjne i monitoruje ich efektywność, ze szczególnym uwzględnieniem zasad rachunkowości zarządczej USALI.
Członek Zespołu Ekspertów Hotelarstwa i Gastronomii przy Szkole Głównej Handlowej w Warszawie opracowującego na zlecenie Instytutu Badań Edukacyjnych projekt Sektorowej Ramy Kwalifikacji w Turystyce (SRKT). Członek Rady ds. Kompetencji Sektora Turystyki Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, przewodniczący Zespołu Gastronomii.
Pracował między innymi dla: Airport Hotel Okęcie, DoubleTree by Hilton Hotel & Conference Center Warsaw, spółki Hotele DeSilva, Le Meridien Bristol (obecnie Luxury Collection); Sheraton Warsaw Hotel, Trusthouse Forte Hotel Bristol i dla Orbisu.
Prowadzi firmę doradczą HoReCa Expert specjalizującą się w audytach operacyjnych, analizach efektywności, doradztwie branżowym i konsultacjach dla Inwestorów.