Zgromadzenie Ogólne HOTREC odbywało się 18-19 października w Krakowie. Jego gospodarzem była Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego, która reprezentuje polską branżę hotelarską w HOTREC od 2015 roku.

Członkowie HOTREC wybrali nowy komitet wykonawczy, na czele które postawili Jensa Zimmera Christensena, szefa duńskiej organizacji hotelarskiej.

Celem nowego komitetu wykonawczego będzie wspieranie innowacyjności i promowanie rozwoju prawie 2 milionów przedsiębiorstw hotelowych i gastronomicznych, a także uzyskanie korzystniejszych regulacji prawnych na szczeblu europejskim. – Naszym zadaniem będzie przekonanie politycznych decydentów, aby ustawodawstwo Unii Europejskiej w latach 2019-2024 sprzyjało wzmocnieniu sektora turystyki poprzez wspieranie wzrostu małych i średnich przedsiębiorstw – podkreśla Christensen w komunikacie.

IGHP została doceniona przez europejskich ekspertów hotelarstwa – wiceprezes IGHP Julian Bystrzanowski wszedł do Komitetu Wykonawczego organizacji. Bystrzanowski był wicedyrektorem Instytutu Turystyki w Warszawie. W latach 1995-2005 profesorem Hospitality Studies na uniwersytetach w Orlando (UCF) i Filadelfii (Drexel). Od 2007 do 2015 roku był prorektorem i rektorem wyższych uczelni hotelarskich w Polsce. Od 2008 roku jest członkiem Rady IGHP, a od 2016 roku wiceprezesem tej Izby.

Poza tym podczas Zgromadzenia Ogólnego prezes Hoteli De Silva Witold Ignatowski dostał prestiżową nagrodę European Hospitality Foundation, organizacji współpracującej z HOTREC. – Z dużą satysfakcją przyjmujemy te dowody uznania naszych kolegów zrzeszonych w europejskiej federacji hotelarzy – komentuje cytowany w komunikacie IGHP jej prezes Ireneusz Węgłowski.

Konfederacja zrzeszająca narodowe organizacje hoteli, restauracji i kawiarni w krajach Unii Europejskiej i europejskiego obszaru ekonomicznego powstała w 1979 roku. Jest największą europejską organizacją branżową, zrzesza 44 stowarzyszenia z 30 krajów europejskich.

W ostatnich latach działania HOTREC skupiały się na bolączkach środowiska hotelarzy. W tym na ograniczaniu szarej strefy, lobbowaniu na rzecz uregulowań prawnych dotyczących OTA, działaniu na rzecz zmniejszenia marnowania żywności i użycia acrylamidu w produktach spożywczych, promowaniu i proponowaniu zmian legislacyjnych sprzyjających zachowaniu równowagi między pracą i życiem prywatnym, utrzymaniu obniżonej stawki VAT w turystyce.