21. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro 2017 i 10. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel 2017 odbywające się w Centrum Targowo-Kongresowym przy ul. Marsa 56c w Warszawie potrwają do piątku.
Będzie tam można jak co roku spotkać właścicieli i menedżerów hoteli, restauracji, kawiarni, cukierni, barów i szefów kuchni. Ofertę dla sektora HoReCa przedstawią wystawcy z Polski, a także 40 firm z zagranicy: Austrii, Belgii, Czech, Estonii, Francji, Hiszpanii, Kenii, Niemiec, Portugalii, Sri Lanki, Szwecji, Ukrainy i Włoch.
Świeże, pieczone, gotowane
Na EuroGastro i WorldHotel prezentowane będą wyposażenie kucheni, sal restauracyjnych i barów. Wśród tegorocznych nowości znajdą się m.in.: dyspenser pozwalający na przygotowanie, chłodzenie i wydawanie napojów w czterech różnych kategoriach, najwyższej klasy kapturowe zmywarki do naczyń czy czteromodułowy stół chłodniczy z możliwością dowolnego konfigurowania drzwi i szuflad. Poza tym zwiedzający poznają najnowsze oprogramowanie do obsługiwania gości i zarządzania lokalami oraz nowoczesne urządzenia fiskalne i artykuły POS.
Odrębny sektor zajmą żywność i napoje. Szeroki wybór świeżych ryb, owoców morza, mięs, wędlin, warzyw, ziół, przypraw i nabiału z pewnością ułatwi stworzenie wyjątkowego menu. Wyroby słodkie i słone, świeże i mrożone, do częściowego lub pełnego wypiekania. Nie zabraknie też nowinek, np. propozycji przygotowania koktajli, napojów typu smoothie czy potraw na bazie naturalnych soków. Inną nowością będą pierożki japońskie, których produkcja odbywa się na japońskich urządzeniach w oparciu o przepis japońskiego szefa kuchni. Targowe menu zamkną napoje: herbaty, naturalne soki i wody mineralne, wina, cydr, browary i alkohole rzemieślnicze. Wielu z oferowanych produktów będzie można skosztować podczas degustacji na stoiskach wystawców.
Do pokoju i na stół
Z wyposażenia wnętrz hotelowych wystawcy zaprezentują meble, systemy audiowizualne czy tekstylia. Będzie można również kupić odzież ochronną i środki czystości. Uzupełnieniem oferty, która podkreśli wygląd serwowanych w hotelowych restauracjach potraw, będą: zastawy, porcelana, szkło i galanteria stołowa.