Dekalog bezpiecznego turysty. POT radzi, jak podróżować

Fot. Filip Frydrykiewicz

Podróżuj tylko kiedy jesteś zdrowy, najlepiej w gronie bliskich, pamiętaj, że restauracje są jeszcze nieczynne – dziesięć uwag dla turystów chcących podróżować bez niespodzianek, a zarazem bezpiecznie w czasach epidemii, przygotowała Polska Organizacja Turystyczna.

Zalecenia pod tytułem „Dekalog bezpiecznego turysty” POT przygotował w porozumieniu z Generalnym Inspektoratem Sanitarnym. Będą one popularyzowane na stronie internetowej POT i na profilu organizacji na Facebooku.

– W ostatnim czasie pojawiło się wiele zaleceń i zasad określających postępowanie w czasach pandemii dla branży turystycznej. Nie było natomiast wskazówek dla samych turystów. Postanowiliśmy wypełnić tę lukę – wyjaśnia prezes POT Robert Andrzejczyk. – Zalecenia będą naturalnie aktualizowane i dostosowywane zgodnie z sytuacją wynikająca z przebiegu epidemii – dodaje.

„Rekomendacje Polskiej Organizacji Turystycznej po uzgodnieniach z Głównym Inspektoratem Sanitarnym dla osób planujących wyjazdy w celach turystyczno – wypoczynkowych.

1. W podróż wybieraj się tylko jeżeli jesteś zdrowy.
Jeżeli masz gorączkę, kaszel lub inne objawy wskazujące na możliwość zakażenia koronawirusem – zostań w domu, skontaktuj się z organizatorem wyjazdu i spróbuj go przełożyć lub – w ostateczności – odwołać.

2. Podróżuj z osobami, z którymi spędzasz czas na co dzień.
Jeżeli możesz to wyjeżdżaj z osobami, z którymi mieszkasz w jednym gospodarstwie domowym i / lub spędzasz czas na co dzień.

3. Zachowaj bezpieczeństwo w środkach transportu.
W przypadku korzystania z transportu zbiorowego – stosuj się do obowiązujących zasad i zaleceń. Staraj się unikać tłoku i godzin szczytu. Jeżeli przemieszczasz się samochodem razem z osobami, z którymi mieszkasz nie masz obowiązku zakrywania ust i nosa.

4. Stosuj się do zasad obowiązujących w obiektach.
Zapoznaj się i stosuj do zasad odnoszących się do bezpieczeństwa sanitarno-epidemiologicznego we wszystkich odwiedzanych miejscach: obiektach noclegowych, obiektach gastronomicznych, atrakcjach turystycznych.

5. Sprawdź w miejscu zakwaterowania, w jakim zakresie świadczy ono usługi.
W tej chwili w hotelach i obiektach noclegowych ograniczona zostaje nadal działalność restauracji hotelowych i przestrzeni rekreacyjnych. Siłownie, sale pobytu i baseny pozostają zamknięte. Natomiast restauracje hotelowe mogą wydawać posiłki gościom hotelowym do pokoju. Aktualne informacje o ograniczeniach dotyczących działalności hoteli i innych miejsc noclegowych znajdziesz na stronie Ministerstwa Rozwoju.

6. Pamiętaj o ograniczeniu działalności obiektów gastronomicznych.
Planując swój wyjazd, pamiętaj, że na obecnym etapie epidemii wszystkie restauracje, kawiarnie i bary mogą świadczyć usługi jedynie na wynos i dowóz. Nie ma możliwości wydawania posiłków czy napoi na miejscu.

7. Spędzaj czas w sposób zgodny z zasadą zachowania dystansu społecznego.
Podczas podróży i pobytu w odwiedzanym miejscu wybieraj takie aktywności i sposoby spędzania czasu, które umożliwiają zachowanie dystansu społecznego. Unikaj skupisk ludzkich. Pamiętaj o obowiązującym obecnie zakazie organizowania zgromadzeń oraz imprez.

8. Sprawdź czy atrakcja turystyczna jest otwarta.
Planując wyjazd, weź pod uwagę, że nie wszystkie atrakcje turystyczne mogą być czynne. Sprawdź to dzwoniąc do niej lub sprawdzając na jej stronie w internecie.

9. Jeżeli zachorujesz podczas wyjazdu, zastosuj się do obowiązujących zasad i zaleceń.
Jeżeli podczas podroży lub pobytu w odwiedzanym miejscu zaczniesz podejrzewać u siebie zakażenie koronawirusem, zastosuj się do zasad wskazanych na stronie https://www.gov.pl/web/koronawirus oraz poinformuj o tym obsługę obiektu, w którym przebywasz.

10. Stosuj się do aktualnych zasad i ograniczeń.
Zachowaj dystans społeczny, zasłaniaj usta i nos w miejscach publicznych, w miarę możliwości wybierz płatności bezgotówkowe. Pamiętaj, że najbardziej wiarygodnym źródłem informacji o obowiązujących aktualnie zasadach i ograniczeniach jest strona www.gov.pl/web/koronawirus”.

Mogą Ci się również spodobać

AirAsia proponuje restauracje z posiłkami jak w samolotach

W Kuala Lumpur powstała pierwsza na świecie restauracja serwująca dania samolotowe. Na pomysł stworzenia ...

Touroperatorzy i agenci – dylematy korekty VAT

Samo wystawienie faktury korygującej nieprawidłową stawkę podatku nie powinno budzić wątpliwości, ale rysuje się ...

Dzień Dziecka w Dubaju

Świętowanie Dnia Dziecka w Dubaju to świetny pomysł zarówno dla najmłodszych, jak i nastolatków, ...

Przedsiębiorcy wiedzą, jak odmrozić hotele

Płyn do dezynfekcji rąk w przestrzeniach wspólnych i pokojach, rozstawione na bezpieczną odległość krzesła ...

HRS: Do hotelu po kawę i jajko

Średnio 211 kilogramów kawy zużywają rocznie polscy hotelarze, a co czwarty hotelowy gość nie ...

ETI – teraz w Polsce już oficjalnie

Pierwszy samolot z naszymi klientami wyleci 22 czerwca, a od przyszłego tygodnia będzie można ...