Dubaj: Przyjedź, by zjeść naprawdę dobrze

Pierre Gagnaire, Gordon Ramsay, Nobu Matsuhisa, Giorgio Locatelli czy Jamie Oliver – to tylko niektóre sławy kulinarnego świata, które otworzyły w Dubaju swoją restaurację. Metropolia zaprasza więc na pełną smaku wycieczkę po najlepszych knajpkach

Publikacja: 13.02.2018 10:08

Dubaj: Przyjedź, by zjeść naprawdę dobrze

Foto: materiały prasowe

Dla części znanych kucharzy Dubaj stał się nie tylko miejscem prowadzenia interesów, lecz także domem. Osiedlili się tu m.in. Reif Othman (Play Restaurant and Lounge), Luigi Vespero (Galvin Dubai) i Gordon Ramsey. Dubaj jest także miejscem, gdzie odbywa się światowy festiwal gastronomiczny – Dubai Food Festival.

W tym roku szykuje się już piąta edycja tego wydarzenia. Potrwa ono od 22 lutego do 12 marca. 18-dniowy program festiwalu przepełniony będzie niezapomnianymi atrakcjami kulinarnymi, a impreza stanie się okazją do promocji różnorodności, wielobarwności, kreatywności i wielonarodowych dań dostępnych na co dzień w Dubaju – mieście wielu kultur. Najważniejszymi wydarzeniami tegorocznej edycji festiwalu będą: Tydzień Restauracji w Dubaju, Stołówka na plaży, Ukryte klejnoty i Smak Dubaju.

Do stolicy emiratu warto wybrać się jednak nie tylko po to, by spróbować znakomitej kuchni międzynarodowej. Metropolia chętnie chwali się również lokalnymi pomysłami i sieciami gastronomicznymi.  Klimatyczne, kawiarenki, herbaciarnie, ciastkarnie i restauracje współtworzą bowiem atmosferę miasta. Visit Dubai przygotowało więc krótki przewodnik dla tych, którzy nie chcą przeoczyć żadnej kulinarnej perełki w mieście.

Morimoto Dubaj

W Dubaju wkrótce zostanie otwarta restauracja Masaharu Morimoto, który zdobył sławę dzięki japońskiej edycji programu „Iron Chef”. Będą w niej serwowane dania w stylu kaiseki. Lokal znajdzie się w nowo powstałym Renaissanece Downtown Dubai.

Alice Pizza

Bezpośrednio przy plaży w Dubaju pizzę „prosto z Rzymu” będzie można kupować po kawałku, tak, by spróbować jak największej liczby smaków. A do wyboru jest ich ponad dwadzieścia.

Scalini

To londyńska restauracja, często goszcząca aktorów i celebrytów, m.in. Kate Moss czy Johnego Deppa. Teraz otwiera swoje podwoje w Dubaju, a dokładnie w Four Seasons Resort, przy plaży Jumeirah. W Saclinim można spróbować wielu przysmaków, ale lokal słynie przed wszystkim z wybornych owoców morza.

Crazyfish

Podobnie jak w przypadku Sacaliniego lokal jest lustrzanym odbiciem znanej restauracji z innego zakątku świata. Do Al Fattan Currency House pomysł przeniesiono bowiem z Monte Carlo. Również ta restauracja słynie przede wszystkim z owoców morza. W karcie znaleźć można jednak także ekskluzywny kawior.

Beefbar

W lokalu można nabrać świeżego, zupełnie nowego spojrzenia na steki. Miejscowi kucharze mają bowiem własny, opatentowany przepis na przyrządzanie wołowiny. Tylko tu skosztować więc można zamarynowanego w specjalnej mieszance steku chrupiącego na zewnątrz i delikatnego w środku.

Dolce Sky

Pod tą marką działają w Dubaju dwie restauracje – komfortowy bar i wydzielona, ekskluzywną strefa dla gości VIP. Można tu odpocząć, słuchając występów na żywo. Dolce Sky serwuje dania kuchni japońskiej i włoskiej. Ci, którzy cenią jedzenie na powietrzu, z pewnością ucieszą się ze stolików wystawionych na tarasy.

Seaspice

Wprost z Miami przybyła do dubajskiego La Mer restauracja na plaży, czyli Seaspice. Serwowana w niej jest kuchnia z Malediwów, koncentrująca się przede wszystkim na owocach morza. Potrawy serwowane są do stolików na plaży.

Boston Lane Australia

Inspiracją do utworzenia tej kawiarni była kultura kawowa rodem z Melbourne Lane. W lokalu posmakować można przede wszystkim lekkich, zdrowych i smacznych tostów.  Dania podawane są pastelowych wnętrzach, przepełnionych żywą zielenią. Boston Lane Australia szybko stał się drugim domem dla miejscowych i przyjezdnych hipsterów.

Tania’s Teahouse

Jeśli w Dubaju rządzi herbata, to na pewno robi to w tym miejscu. W metropolii od dłuższego czasu funkcjonują już sklepy firmowe tej marki. Teraz sieć planuje ruszyć z produkcją personalizowanych kubków do herbaty, ozdabianych cytatami poświęconymi temu naparowi. W ofercie będą też herbaciane grafiki.

Qahwaty

Wszystko zaczęło się od lokalnej, domowej marki RAW Coffee. Także teraz nowoczesna kawiarnia serwuje wyłącznie kawę, ale trzeba przyznać, że robi to naprawdę dobrze. Goście mają tu bowiem do wyboru mnóstwo gatunków kawy parzonej na różne sposoby.

Single Fin Dubai

Niebawem swoje podwoje w Dubaju otworzy Single Fin Dubai, czyli kawiarnia surferska. Zlokalizowana będzie oczywiście w Surf House w Dubaju. Serwowane tu będą dania typu poke, czyli potrawy indonezyjskie, a także curry rodem ze Sri Lanki. Dodatkowo w menu znajdzie się też przyrządzane na miejscu bezglutenowe pieczywo i wiele innych smacznych dań. Menu w tej kawiarni będzie zmienne, zależne od sugestii i oczekiwań klientów.

Cabin Dubai

Ten nowy punkt na kawiarnianej mapie Dubaju zlokalizowany jest w parku naukowym w Al Barsha South i stylizowany na nowojorski, artystyczny loft. Pyszna kawa serwowana będzie na przestrzennym tarasie.

3 Fils

Restauracja ta ukryta jest w spokojnym i cichym porcie rybackim Jumeirah. 3 Fils stworzona jest przez singapurskiego, ale pochodzącego z Dubaju, szefa kuchni. W lokalu serwowane jest zarówno sushi jak i lody.

Mirzam Chocolate

To fabryka, która produkuje wszystko z czekolady. Zlokalizowana jest w popularnej w Dubaju dzielnicy sztuki – Alserka Avenue. Każdy wyrób z czekolady wyprodukowany jest tu z sercem, z dbałością o każdy jej najmniejszy detal. Małe czekoladowe dzieła sztuki zawijane są w ekologiczne opakowania. Choć funkcjonuje dopiero niespełna rok, Mirzam Chocolate otrzymała już ponad 10 nagród.

Materiał powstał przy współpracy Visit Dubai.

Dla części znanych kucharzy Dubaj stał się nie tylko miejscem prowadzenia interesów, lecz także domem. Osiedlili się tu m.in. Reif Othman (Play Restaurant and Lounge), Luigi Vespero (Galvin Dubai) i Gordon Ramsey. Dubaj jest także miejscem, gdzie odbywa się światowy festiwal gastronomiczny – Dubai Food Festival.

W tym roku szykuje się już piąta edycja tego wydarzenia. Potrwa ono od 22 lutego do 12 marca. 18-dniowy program festiwalu przepełniony będzie niezapomnianymi atrakcjami kulinarnymi, a impreza stanie się okazją do promocji różnorodności, wielobarwności, kreatywności i wielonarodowych dań dostępnych na co dzień w Dubaju – mieście wielu kultur. Najważniejszymi wydarzeniami tegorocznej edycji festiwalu będą: Tydzień Restauracji w Dubaju, Stołówka na plaży, Ukryte klejnoty i Smak Dubaju.

Pozostało 86% artykułu
Tendencje
Chorwaci: Nasze plaże znikają, bo obcokrajowcy chcą mieć domy nad samym morzem
Tendencje
Ustka kontra reszta świata. Trwa głosowanie na najlepszy film promocyjny
Tendencje
Poranne trzęsienie ziemi na Krecie. Turyści wyszli bez szwanku
Tendencje
La Palma znowu przyjmuje samoloty