Obserwatorium Turystyczne Zachodniej Krety prowadziło w zeszłym roku na lotnisku w Chanii ankietę wśród pasażerów. Łącznie przepytało 3825 osób, które wypowiadały się na temat stosowanych zasad sanitarnych - informuje grecki portal branży turystycznej Greek Travel Pages.
90 procent z nich uważa region za bezpieczny cel podróży, a 70 procent dobrze ocenia stosowane w hotelach i lokalach gastronomicznych protokoły sanitarne. Goście byli również pod wrażeniem serdeczności i nastawienia mieszkańców, jakości restauracji, barów i czystości plaż. Dobrze oceniali też ogólny poziom bezpieczeństwa, choć w wypadku ruchu drogowego opinie nie były już tak korzystne. Krytykowali też region za zbyt małą liczbę miejsc parkingowych i infrastrukturę.
Czytaj więcej
Na Krecie sezon przebiega lepiej niż można się było spodziewać, twierdzi szef stowarzyszenia hotelarzy z Chanii. Ważną grupą turystów są Polacy, tradycyjnie wielu przyjeżdża też ze Skandynawii.
W zeszłym roku udział poszczególnych rynków zmienił się w porównaniu z poprzednimi latami, kiedy w regionie dominowali turyści ze Skandynawii. W 2021 roku było ich tylko 30 procent. W podziale na kraje na pierwszym miejscu znaleźli się Niemcy (17 procent), na drugim Duńczycy (16 procent), a na trzecim Polacy (11 procent). Brytyjczycy zajęli czwartą pozycję (również 11 procent).
Gospodarka lokalna skorzystała na zwiększonych wydatkach odwiedzających w 2021 roku w porównaniu z rokiem poprzednim. Według ankiety wzrosły one o 14 procent do około 830 euro na podróż. Goście wydawali więcej na produkty lokalne w tym oliwę z oliwek, wino, ser, sok pomarańczowy i tsikoudię - napój alkoholowy znany również jako raki.