Impreza, trwająca od 23 do 26 września, zorganizowana będzie na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.

Wśród prezentowanych produktów znajdą się certyfikowane regionalne przetwory mleczne, mięsne, wyroby cukiernicze i piekarnicze, a także gotowe dania i potrawy.

Na najmłodszych czekać zaś będą warsztaty, animacje, zgadywanki i darmowe przysmaki. Wszystko po to, by poprzez zabawę nauczyć dzieci zdrowych nawyków żywieniowych i pokazać, jak różnorodna jest kuchnia polska. Najmłodsi uczestnicy targów w minipiekarni odkryją sposoby wypieku tradycyjnymi metodami i zobaczą, jakie zboża wchodzą w skład naturalnego pieczywa. Na jednej z dwóch scen obywać się będą występy artystyczne, a w strefie animacji czekać będzie sporo atrakcji. Na stoisku Stowarzyszenia „Polska Ekologia” odbędą się eko-lekcje na temat walorów odżywczych i smakowych owoców i warzyw.

Na Scenie Kulinarnej mistrzowie kuchni gotować będą tradycyjne i regionalne potrawy. Będzie to również okazja, by zapoznać się z produktami nagrodzonymi Medalem Targów Smaki Regionów. W tym roku o to wyróżnienie walczy 55 produktów. W Poznaniu odbędzie się również finał XVII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.

Jak podają organizatorzy imprezy, tegoroczne targi mają wyjątkowy charakter, ponieważ równocześnie z targami kulinarnymi odbywać się będzie Europejskie Forum Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (22-24 września).