Dla części znanych kucharzy Dubaj stał się nie tylko miejscem prowadzenia interesów, lecz także domem. Osiedlili się tu m.in. Reif Othman (Play Restaurant and Lounge), Luigi Vespero (Galvin Dubai) i Gordon Ramsey. Dubaj jest także miejscem, gdzie odbywa się światowy festiwal gastronomiczny – Dubai Food Festival.
W tym roku szykuje się już piąta edycja tego wydarzenia. Potrwa ono od 22 lutego do 12 marca. 18-dniowy program festiwalu przepełniony będzie niezapomnianymi atrakcjami kulinarnymi, a impreza stanie się okazją do promocji różnorodności, wielobarwności, kreatywności i wielonarodowych dań dostępnych na co dzień w Dubaju – mieście wielu kultur. Najważniejszymi wydarzeniami tegorocznej edycji festiwalu będą: Tydzień Restauracji w Dubaju, Stołówka na plaży, Ukryte klejnoty i Smak Dubaju.
Do stolicy emiratu warto wybrać się jednak nie tylko po to, by spróbować znakomitej kuchni międzynarodowej. Metropolia chętnie chwali się również lokalnymi pomysłami i sieciami gastronomicznymi. Klimatyczne, kawiarenki, herbaciarnie, ciastkarnie i restauracje współtworzą bowiem atmosferę miasta. Visit Dubai przygotowało więc krótki przewodnik dla tych, którzy nie chcą przeoczyć żadnej kulinarnej perełki w mieście.
Morimoto Dubaj
W Dubaju wkrótce zostanie otwarta restauracja Masaharu Morimoto, który zdobył sławę dzięki japońskiej edycji programu „Iron Chef”. Będą w niej serwowane dania w stylu kaiseki. Lokal znajdzie się w nowo powstałym Renaissanece Downtown Dubai.