EuroGastro i WorldHotel to największe w Polsce targi dla branży HoReCa (z ang. Hotel, Restaurant, Catering/Café). Dla około 300 wystawców i 20 tysięcy odwiedzających są okazją do zapoznania się z aktualnymi trendami w gastronomii i hotelarstwie, nawiązania kontaktów biznesowych, zdobycia wiedzy podczas szkoleń i konferencji.
W tym roku pierwszy raz będzie można wziąć udział w dwudniowym szkoleniu pod hasłem „Profesjonalny menedżer restauracji”. Ponadto odbędą się: panel „Poznaj swojego kontrahenta”, konferencja „Pieczywo w gastronomii – problem czy szansa?”, warsztaty „Wino w restauracji – musujące, słodkie i wzmacniane. Dlaczego warto nimi urozmaicać kartę?”, prezentacja i warsztaty „Przez internet do portfela gościa” oraz szkolenia z zarządzania zespołem i zwiększania obrotów i zysków.
Czytaj też: „Edukacyjnie na EuroGastro”.
Organizatorzy jak zawsze przygotowali bogaty program imprez towarzyszących, między innymi pokazów gotowania, degustacji, konkursów dla kucharzy i baristów, którym patronować będą kulinarne autorytety.
Do listy konkursów kulinarnych dołącza w tym roku Debic Pastry Cup. W szranki staną dwuosobowe drużyny w składzie cukiernik lub cuisine chef oraz pracujący lub przyuczający się do zawodu asystent. Ich zadaniem będzie wykonanie w ciągu trzech godzin dwóch identycznych tortów deserowych i 12 talerzy z deserami restauracyjnymi. Do wielkiego finału komisja konkursowa zakwalifikuje maksymalnie sześć drużyn, a najlepsza trójka otrzyma nagrody pieniężne.