EuroGastro w tym roku słodsze

Konkurs dla cukierników Debic Pastry Cup na najlepszy tort deserowy to jedna z nowości tegorocznej odsłony targów gastronomicznych EuroGastro, które odbędą się pod koniec marca w Nadarzynie

Publikacja: 11.02.2019 07:09

EuroGastro w tym roku słodsze

Foto: Materiały promocyjne

EuroGastro i WorldHotel to największe w Polsce targi dla branży HoReCa (z ang. Hotel, Restaurant, Catering/Café). Dla około 300 wystawców i 20 tysięcy odwiedzających są okazją do zapoznania się z aktualnymi trendami w gastronomii i hotelarstwie, nawiązania kontaktów biznesowych, zdobycia wiedzy podczas szkoleń i konferencji.

W tym roku pierwszy raz będzie można wziąć udział w dwudniowym szkoleniu pod hasłem „Profesjonalny menedżer restauracji”. Ponadto odbędą się: panel „Poznaj swojego kontrahenta”, konferencja „Pieczywo w gastronomii – problem czy szansa?”, warsztaty „Wino w restauracji – musujące, słodkie i wzmacniane. Dlaczego warto nimi urozmaicać kartę?”, prezentacja i warsztaty „Przez internet do portfela gościa” oraz szkolenia z zarządzania zespołem i zwiększania obrotów i zysków.

Czytaj też: „Edukacyjnie na EuroGastro”.

Organizatorzy jak zawsze przygotowali bogaty program imprez towarzyszących, między innymi pokazów gotowania, degustacji, konkursów dla kucharzy i baristów, którym patronować będą kulinarne autorytety.

Do listy konkursów kulinarnych dołącza w tym roku Debic Pastry Cup. W szranki staną dwuosobowe drużyny w składzie cukiernik lub cuisine chef oraz pracujący lub przyuczający się do zawodu asystent. Ich zadaniem będzie wykonanie w ciągu trzech godzin dwóch identycznych tortów deserowych i 12 talerzy z deserami restauracyjnymi. Do wielkiego finału komisja konkursowa zakwalifikuje maksymalnie sześć drużyn, a najlepsza trójka otrzyma nagrody pieniężne.

Zgłoszenia do konkursu można nadsyłać do 15 lutego. Organizatorem Debic Pastry Cup jest Paweł Mieszała, cukiernik z 29-letnim doświadczeniem, mistrz Polski i świata w cukiernictwie, jedyny Polak z certyfikatem jurorskim WACS (World Association of Chefs’ Societies) w kategorii Pastry Art.

Ponadto będzie można obejrzeć występy duetów w składzie szef kuchni i szef cukierni, których zadaniem będzie przygotowanie przystawki i deseru.

W programie EuroGastro znalazły się również: konkurs Smart Cuisine na danie dietetyczne, konkurs Barmatic Cup premiujący kreatywność barmanów i umiejętność stosowania najnowszych urządzeń i technologii, zmagania kulinarne International Chef Culinary Cup, które wyłonią autora najlepszego dania z użyciem fondu (esencjonalnego sosu) marki Chef, konkurs Kulinarny Talent 2019 dla uczniów szkół gastronomicznych, 11. Olimpiada Kawy, w której będą mieli szansę wykazać się bariści, oraz 14. Festiwal Kuchni Greckiej organizowany przez ambasadora kultury i kuchni greckiej Theofilosa Vafidisa.

23. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro i 12. Międzynarodowe Targi Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel odbędą się od 27 do 29 marca w centrum targowo-kongresowym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie. Organizatorem jest spółka MT Targi Polska. Rejestracja i bilety: www.mttargionline.pl/EuroGastro2019. Więcej o targach: www.eurogastro.com.pl i www.e-gastro.com

Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką
Materiał Promocyjny
Boeing stawia na polskich inżynierów
Tendencje
Chorwaci: Nasze plaże znikają, bo obcokrajowcy chcą mieć domy nad samym morzem
Tendencje
Ustka kontra reszta świata. Trwa głosowanie na najlepszy film promocyjny
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Tendencje
Poranne trzęsienie ziemi na Krecie. Turyści wyszli bez szwanku
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska