Program 500+ napędzi hotelarstwo i gastronomię

Przynajmniej 500 milionów złotych, czyli około 3 procent ze wsparcia rządowego dla dzieci, trafi w tym roku do hoteli, restauracji i firm cateringowych – prognozuje firma badawcza PMR

Publikacja: 11.04.2016 11:43

Program 500+ napędzi hotelarstwo i gastronomię

Foto: AFP

26,2 miliarda złotych, o 5,4 procent więcej niż w 2015 roku, wydamy w tym roku w segmencie HoReCa (hotele, restauracje, catering) – wynika z raportu PMR. Według jego autorów rynek ten ma przed sobą bardzo dobre perspektywy wzrostu. Z jednej strony zmienia się tryb życia Polaków, przez co mają mniej czasu i są bardziej skłonni korzystać z gastronomii, a z drugiej z roku na rok rośnie dochód rozporządzalny.

Dodatkowym czynnikiem jest rządowy program prorodzinny 500+. - Warto tu zaznaczyć, że gro rodzin w Polsce nie posiada nadwyżek budżetowych, co sprawi, że część tych pieniędzy zostanie przeznaczonych na konsumpcję. Jeżeli przyjąć, że nadwyżka zostanie skonsumowana w podobny sposób średniorocznie co obecna struktura wydatków w budżetach gospodarstw, to można przyjąć, że nawet około 3 procent z tych pieniędzy, czyli przynajmniej 500 mln złotych, zostanie wydanych w sektorze HoReCa – czytamy w komunikacie PMR.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Materiał Promocyjny
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Turystyka
Kruche imperium „Królowej Zakopanego”
Turystyka
Nie tylko Energylandia. Przewodnik po parkach rozrywki w Polsce
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: W Grecji Mitsis nie do pobicia
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017 pomaga w pracy agenta
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont