Co czwarty Włoch jedzący posiłki poza domem wybiera pizzerię. Ich liczba w ciągu ostatniego roku wzrosła więc o 14 procent i wynosi 25,3 tysiąca. Trzeba do niej dodać też lokale, w których przygotowuje się pizze na wynos, a jest ich 26,7 tys. Nic dziwnego, że statystyczny Włoch zjada każdego roku siedem i pół kilograma pizzy. Rekord co prawda należy do Amerykanów - 13 kilogramów. Po drugiej stronie oceanu jada się jednak takie warianty włoskiego specjału, które w ogóle nie przypominają już oryginału. Włosi tymczasem wracają do źródeł: najpopularniejsza jest znów pizza Margherita - z pomidorami, mozzarellą i bazylią - w dwóch wersjach: południowej i północnej. Pierwsza koniecznie musi wyjść z pieca opalanego drewnem, w którym piecze się zaledwie dwie minuty. Drugą przygotowuje się w piecu elektrycznym dwa razy dłużej.