Na bazie istniejącej infrastruktury przy dolnej stacji ośrodka Palenica powstała nowa restauracja, zarządzana przez Polskie Koleje Linowe. Nazwa istniejącego w tym miejscu lokalu „Pod kolejką” została zachowana. Zupełnie nowe są natomiast wnętrze – jasne i nowoczesne, a także menu z domowymi posiłkami. Restauracja serwuje również śniadania i jest czynna od 9.00 do 20.00.
Restauracja „Pod kolejką” to już drugi lokal gastronomiczny należący do PKL. Dotychczas budynek był dzierżawiony przez zewnętrzną firmę.
– Chcemy uatrakcyjnić naszą ofertę turystyczną, dlatego rozwijamy bazę gastronomiczną. W grudniu 2014 roku otworzyliśmy pierwszą własną restaurację na Kasprowym Wierchu, a w styczniu tego roku restaurację w Szczawnicy. Klienci, którzy korzystają jednocześnie z naszych skipassów i oferty gastronomicznej nie muszą martwić się czasem upływającym na wizycie w restauracji – otrzymają specjalny bon, który odpowiednio przedłuży ważność skipassu – mówi Patryk Białokozowicz, członek zarządu PKL, cytowany w komunikacie prasowym.
Przy dolnej stacji PKL Palenica powstały również pawilony handlowo-usługowe, których otwarcie planowane jest w lutym. Budynek o powierzchni użytkowej ok. 150 metrów kwadratowych mieści 12 pomieszczeń oraz zaplecze sanitarne. Formą i wystrojem nawiązuje do tradycyjnej architektury szczawnickiej.
– Każdego roku nasz ośrodek w Szczawnicy odwiedza wielu turystów i narciarzy – przede wszystkim rodzin. Do tej pory nasi goście nie mieli możliwości, by w pobliżu stacji kupić pamiątki i produkty regionalne, teraz zrobią to wygodnie w pawilonach – mówi Patryk Białokozowicz.