Reklama
Rozwiń
Reklama

Polskie Koleje Linowe karmią w Szczawnicy

PKL otworzyły własną restaurację w Szczawnicy. Obok stacji dolnej ośrodka Palenica powstały też nowe sklepiki i pawilony

Publikacja: 19.01.2017 09:40

Polskie Koleje Linowe karmią w Szczawnicy

Foto: materiały prasowe

Na bazie istniejącej infrastruktury przy dolnej stacji ośrodka Palenica powstała nowa restauracja, zarządzana przez Polskie Koleje Linowe. Nazwa istniejącego w tym miejscu lokalu „Pod kolejką” została zachowana. Zupełnie nowe są natomiast wnętrze – jasne i nowoczesne, a także menu z domowymi posiłkami. Restauracja serwuje również śniadania i jest czynna od 9.00 do 20.00.

Restauracja „Pod kolejką” to już drugi lokal gastronomiczny należący do PKL. Dotychczas budynek był dzierżawiony przez zewnętrzną firmę.

– Chcemy uatrakcyjnić naszą ofertę turystyczną, dlatego rozwijamy bazę gastronomiczną. W grudniu 2014 roku otworzyliśmy pierwszą własną restaurację na Kasprowym Wierchu, a w styczniu tego roku restaurację w Szczawnicy. Klienci, którzy korzystają jednocześnie z naszych skipassów i oferty gastronomicznej nie muszą martwić się czasem upływającym na wizycie w restauracji – otrzymają specjalny bon, który odpowiednio przedłuży ważność skipassu – mówi Patryk Białokozowicz, członek zarządu PKL, cytowany w komunikacie prasowym.

Przy dolnej stacji PKL Palenica powstały również pawilony handlowo-usługowe, których otwarcie planowane jest w lutym. Budynek o powierzchni użytkowej ok. 150 metrów kwadratowych mieści 12 pomieszczeń oraz zaplecze sanitarne. Formą i wystrojem nawiązuje do tradycyjnej architektury szczawnickiej.

– Każdego roku nasz ośrodek w Szczawnicy odwiedza wielu turystów i narciarzy – przede wszystkim rodzin. Do tej pory nasi goście nie mieli możliwości, by w pobliżu stacji kupić pamiątki i produkty regionalne, teraz zrobią to wygodnie w pawilonach – mówi Patryk Białokozowicz.

Reklama
Reklama

W ośrodku PKL Palenica do dyspozycji narciarzy są cztery naśnieżane i ratrakowane trasy narciarskie (dwukilometrowa nartostrada, dwie 300-metrowe łagodne trasy z Szafranówki, które pozwalają rozwinąć umiejętności zjazdowe najmłodszym i początkującym oraz czarna kilometrowa trasa z Palenicy dla zaawansowanych). Przy stacji dolnej ośrodka znajdują się także parking, wypożyczalnia i serwis sprzętu narciarskiego.

Na bazie istniejącej infrastruktury przy dolnej stacji ośrodka Palenica powstała nowa restauracja, zarządzana przez Polskie Koleje Linowe. Nazwa istniejącego w tym miejscu lokalu „Pod kolejką” została zachowana. Zupełnie nowe są natomiast wnętrze – jasne i nowoczesne, a także menu z domowymi posiłkami. Restauracja serwuje również śniadania i jest czynna od 9.00 do 20.00.

Restauracja „Pod kolejką” to już drugi lokal gastronomiczny należący do PKL. Dotychczas budynek był dzierżawiony przez zewnętrzną firmę.

Reklama
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Materiał Promocyjny
Polska „tygrysem wzrostu”, ale potrzebuje kapitału i innowacji
Zanim Wyjedziesz
Holandia drastycznie podnosi VAT na noclegi. Branża turystyczna: Odpłynie 30 procent gości
Zanim Wyjedziesz
Prezes LOT-u Michał Fijoł: Na targach ITTF pokażemy naszą gościnność
Zanim Wyjedziesz
Kłopoty Warmii i Mazur. „Turyści nie przyjeżdżają, boją się bliskości konfliktu zbrojnego”
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Zanim Wyjedziesz
Rząd Tajlandii cofa ograniczenia w sprzedaży alkoholu. Kiedy będzie można wypić drinka?
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama