Polskie Koleje Linowe karmią w Szczawnicy

PKL otworzyły własną restaurację w Szczawnicy. Obok stacji dolnej ośrodka Palenica powstały też nowe sklepiki i pawilony

Publikacja: 19.01.2017 09:40

Polskie Koleje Linowe karmią w Szczawnicy

Foto: materiały prasowe

Na bazie istniejącej infrastruktury przy dolnej stacji ośrodka Palenica powstała nowa restauracja, zarządzana przez Polskie Koleje Linowe. Nazwa istniejącego w tym miejscu lokalu „Pod kolejką” została zachowana. Zupełnie nowe są natomiast wnętrze – jasne i nowoczesne, a także menu z domowymi posiłkami. Restauracja serwuje również śniadania i jest czynna od 9.00 do 20.00.

Restauracja „Pod kolejką” to już drugi lokal gastronomiczny należący do PKL. Dotychczas budynek był dzierżawiony przez zewnętrzną firmę.

– Chcemy uatrakcyjnić naszą ofertę turystyczną, dlatego rozwijamy bazę gastronomiczną. W grudniu 2014 roku otworzyliśmy pierwszą własną restaurację na Kasprowym Wierchu, a w styczniu tego roku restaurację w Szczawnicy. Klienci, którzy korzystają jednocześnie z naszych skipassów i oferty gastronomicznej nie muszą martwić się czasem upływającym na wizycie w restauracji – otrzymają specjalny bon, który odpowiednio przedłuży ważność skipassu – mówi Patryk Białokozowicz, członek zarządu PKL, cytowany w komunikacie prasowym.

Przy dolnej stacji PKL Palenica powstały również pawilony handlowo-usługowe, których otwarcie planowane jest w lutym. Budynek o powierzchni użytkowej ok. 150 metrów kwadratowych mieści 12 pomieszczeń oraz zaplecze sanitarne. Formą i wystrojem nawiązuje do tradycyjnej architektury szczawnickiej.

– Każdego roku nasz ośrodek w Szczawnicy odwiedza wielu turystów i narciarzy – przede wszystkim rodzin. Do tej pory nasi goście nie mieli możliwości, by w pobliżu stacji kupić pamiątki i produkty regionalne, teraz zrobią to wygodnie w pawilonach – mówi Patryk Białokozowicz.

W ośrodku PKL Palenica do dyspozycji narciarzy są cztery naśnieżane i ratrakowane trasy narciarskie (dwukilometrowa nartostrada, dwie 300-metrowe łagodne trasy z Szafranówki, które pozwalają rozwinąć umiejętności zjazdowe najmłodszym i początkującym oraz czarna kilometrowa trasa z Palenicy dla zaawansowanych). Przy stacji dolnej ośrodka znajdują się także parking, wypożyczalnia i serwis sprzętu narciarskiego.

Na bazie istniejącej infrastruktury przy dolnej stacji ośrodka Palenica powstała nowa restauracja, zarządzana przez Polskie Koleje Linowe. Nazwa istniejącego w tym miejscu lokalu „Pod kolejką” została zachowana. Zupełnie nowe są natomiast wnętrze – jasne i nowoczesne, a także menu z domowymi posiłkami. Restauracja serwuje również śniadania i jest czynna od 9.00 do 20.00.

Restauracja „Pod kolejką” to już drugi lokal gastronomiczny należący do PKL. Dotychczas budynek był dzierżawiony przez zewnętrzną firmę.

Zanim Wyjedziesz
W tym roku najwięcej błękitnych flag powiewa w Hiszpanii. Skromny udział Polski
Zanim Wyjedziesz
Tunezja lepiej znana dzięki aplikacji dla agentów turystycznych i ich klientów
Zanim Wyjedziesz
Światowa Rada Turystyki: Unikaj godzin szczytu, podróżuj cały rok, nie zadeptuj
Zanim Wyjedziesz
„Podróżowanie to przygoda”. Czego boją się Polacy na wakacjach?
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie
Zanim Wyjedziesz
Pekin: Turyści z 12 krajów nie potrzebują wiz do Chin. Czy Polska jest na liście?
Materiał Promocyjny
Problem sukcesji w polskich firmach będzie narastał