Mövenpick w Karpaczu powitał „czekoladowym rytuałem” pierwszych gości

Mövenpick Resort & Spa Karpacz to pierwszy w Polsce pięciogwiazdkowy hotel tej szwajcarskiej sieci. Bryła i wystrój obiektu łączą nowoczesny design z akcentami tyrolskimi i regionalnymi.

Publikacja: 06.02.2025 16:49

Mövenpick w Karpaczu powitał „czekoladowym rytuałem” pierwszych gości

Foto: Materiały prasowe

W Karpaczu otworzył się dzisiaj pięciogwiazdkowy hotel szwajcarskiej marki Mövenpick - podaje w komunikacie reprezentująca go agencja PR.

Pierwszych gości powitał kamerdyner, następnie wzięli oni udział w „czekoladowym rytuale”.

Mövenpick Resort & Spa Karpacz stanął przy ulicy Obrońców Pokoju 6, w bezpośrednim sąsiedztwie stoku narciarskiego i wejścia do Karkonoskiego Parku Narodowego.

- Ostatnie kilka miesięcy to był czas intensywnych przygotowań do otwarcia. Cieszymy się, że Mövenpick Resort & Spa Karpacz przyjął dziś pierwszych gości - mówi dyrektor hotelu, Piotr Bubnowski, cytowany w komunikacie.

- Jesteśmy przekonani, że obiekt w pięciogwiazdkowym standardzie, należący do cenionej, globalnej sieci, przyczyni się do promocji Karkonoszy i całego regionu. Wymagający goście spragnieni relaksu i kuchni na najwyższym poziomie znajdą od dziś pod Śnieżką standard, na który czekali - dodaje.

Czytaj więcej

Mövenpick debiutuje w Polsce. Otwiera od razu dwa hotele

Obiekt składa się z dwóch budynków, ma 126 apartamentów i pokojów o różnym standardzie, restaurację, bar, salę konferencyjną, strefę spa i wellness z gabinetami masażu, saunami, siłownią, jacuzzi basenem wewnętrznym i całorocznym, ogrzewanym basenem zewnętrznym.

Wnętrza, zaprojektowane przez wrocławską pracownię MIXD, łączą nowoczesne aranżacje z naturą i akcentami regionalnymi. Przydymione kolory, marmur i drewno tworzą atmosferę subtelnej elegancji, a kontrastujące wykończenia nadają przestrzeni dynamizmu - głosi komunikat.

Restauracja Polanka - z karkonoskich pól i pastwisk na stół

Kulinarnym sercem hotelu jest restauracja Polanka, w której gotuje szef kuchni i popularyzator dolnośląskiej kuchni Andrzej Sawka. Mieszkający od prawie pięciu lat w Karkonoszach Sawka dał się poznać jako mistrz reinterpretacji karkonoskiej kuchni.

W myśl zasady „z pola na stół” Polanka serwuje regionalne dania z lokalnych i sezonowych produktów, takie jak karkonoskie kyselo (żur) na maślance sudeckiej z borowikiem, truflą i puree ziemniaczanym czy dziczyznę, niegdyś ważny element karkonoskiej kuchni. W menu są także sery z Łomnicy, pstrąg z Mysłakowic i miody z Pasieki Doliny Bobru.

Czytaj więcej

Arche zapowiada nowe hotele w zabytkowych wnętrzach. „Powracamy do tempa sprzed covidu”

Popołudniowy rytuał gorącej czekolady

Częścią kulinarnego doświadczenia oferowanego przez Mövenpick Resort & Spa Karpacz jest degustacja szwajcarskiej czekolady. Rytuał „Chocolate hour” to jeden ze znaków rozpoznawczych hoteli marki Mövenpick. W ramach pielęgnowania szwajcarskiej tradycji Mövenpick w Karpaczu zaprasza gości na degustację różnych rodzajów czekolad, w tym ciasteczek, trufli i czekoladowych fontann.

Inwestorem Mövenpick Resort & Spa Karpacz jest wrocławska firma deweloperska Grupa Spectrum Development, a zarządzaniem inwestycją zajmuje się Grupa Hotelowa Condo.pl.

Pod marką Mövenpick działa obecnie ponad 120 hoteli w 35 krajach. Należy ona do grupy Accor, która ma ponad 5,7 tysiąca hoteli na całym świecie.

Foto: Materiały prasowe

Foto: Materiały prasowe

Foto: Materiały prasowe

W Karpaczu otworzył się dzisiaj pięciogwiazdkowy hotel szwajcarskiej marki Mövenpick - podaje w komunikacie reprezentująca go agencja PR.

Pierwszych gości powitał kamerdyner, następnie wzięli oni udział w „czekoladowym rytuale”.

Pozostało jeszcze 94% artykułu
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Materiał Promocyjny
Koszty leczenia w przypadku urazów na stoku potrafią poważnie zaskoczyć
Hotele
Kair będzie miał więcej zabytkowych hoteli. Hotelarze przejmą rządowe budynki
Hotele
Pożar w hotelu w Turcji. Dziesiątki ofiar śmiertelnych
Hotele
Wystawiasz hotelowi lub restauracji opinię w internecie? Pokaż dowód osobisty
Hotele
Hotelarze: Święta i sylwester były udane, ale niepokoją słabe prognozy na ferie