Hiszpania: Nie zjadłeś wszystkiego w restauracji? Zabierz do domu, bo grozi kara

Rząd Hiszpanii zatwierdził projekt ustawy zapobiegania marnowaniu żywności. Zgodnie z nią restauracje, także hotelowe, będą musiały zaproponować klientom, by zabrali ze sobą resztki dań, których nie zjedli.

Publikacja: 10.06.2022 09:32

Hiszpania: Nie zjadłeś wszystkiego w restauracji? Zabierz do domu, bo grozi kara

Foto: Filip Frydrykiewicz

Jak pisze hiszpański portal branży turystycznej Hosteltur. Chodzi o to, by zachęcić przedsiębiorców do lepszego wykorzystywania jedzenia. Luis Planas, minister rolnictwa, rybołówstwa i żywności, mówi, że klienci będą mogli zabierać dania, których nie spożyli, także w hotelach, i to bez dodatkowych kosztów. Wyjątek stanowią lokale typu „jesz, ile chcesz”. Przedsiębiorcy mają też obowiązek zapewnić pojemniki na posiłki, które nadają się do celów spożywczych, ale jednocześnie mogą być używane wielokrotnie lub z recyklingu.

Ministrowie przyjęli projekt, teraz trafi on do parlamentu.

Czytaj więcej

Turyści wracają do Hiszpanii. Głównie tanimi liniami

Z danych Ministerstwa Rolnictwa wynika, że w 2020 roku hiszpańskie gospodarstwa domowe wyrzuciły 1364 milionów kilogramów i litrów żywności, czyli średnio 31 kilogramów (litrom) na osobę.

Firmy, które nie będą stosować się do przepisów, będą karane. Za brak planu zapobiegania marnowaniu jedzenia grzywna wynosi od 2001 do 60 tysięcy euro. W wypadku drobniejszych przewinień, takich jak niestosowanie priorytetów, lub gdy firmy zajmujące się dystrybucją detaliczną oraz hotele i restauracje nie będą przekazywać niesprzedanych produktów nadających się do spożycia, maksymalny mandat to 2 tysiące euro.

W wypadku bardzo poważnych wykroczeń, które obejmują drugie lub poważne przestępstwo popełnione w ciągu dwóch lat, konsekwencje finansowe mają być jeszcze większe - grzywna wyniesie od 60 do 500 tysięcy euro.

Jak pisze hiszpański portal branży turystycznej Hosteltur. Chodzi o to, by zachęcić przedsiębiorców do lepszego wykorzystywania jedzenia. Luis Planas, minister rolnictwa, rybołówstwa i żywności, mówi, że klienci będą mogli zabierać dania, których nie spożyli, także w hotelach, i to bez dodatkowych kosztów. Wyjątek stanowią lokale typu „jesz, ile chcesz”. Przedsiębiorcy mają też obowiązek zapewnić pojemniki na posiłki, które nadają się do celów spożywczych, ale jednocześnie mogą być używane wielokrotnie lub z recyklingu.

Popularne Trendy
Grecja łowi turystów w Bookingu. Na celowniku dziesięć najważniejszych rynków
Nowe Trendy
Ponad połowa Polaków chce w tym roku choć raz wyjechać na wakacje
Popularne Trendy
Madryt chce u siebie więcej bogatych Amerykanów. Rozpoczął promocję za oceanem
Popularne Trendy
Gut-Mostowy: Liczymy na kilkunastoprocentowy wzrost liczby turystów z Bułgarii
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Popularne Trendy
Niemcy: Lokalne jest piękne. Wpadnij na kilka dni i się przekonaj