Podkarpackie winnice otwarte dla turystów

Spośród ponad 150 winnic istniejących na Podkarpaciu prawie 60 procent przyjmuje turystów. Proponują m.in. zwiedzanie gospodarstw, degustacje i kupno wina

Publikacja: 22.05.2017 10:41

Podkarpackie winnice otwarte dla turystów

Foto: Pixabay

PAP

– Enoturystów, czyli turystów zwiedzających regiony winiarskie, w winnicach południowo-wschodniej Polski od kilku lat można spotkać niemal codziennie – opisuje prezes Ewa Wawro z fundacji Galicja Vitis. – Bywają spotkania wcześniej zaplanowane, ale wielu gości z kraju czy zagranicy zagląda do nas np. przy okazji pobytu na Podkarpaciu – dodaje.

Podkarpaccy winiarze proponują m.in. zwiedzanie winnic, rozmowy o uprawie winorośli, produkcji win oraz ich degustacje. – Informacje o winnicach łatwo można znaleźć w internecie. Większość winnic ma swoje strony internetowe albo profile w mediach społecznościowych – wyjaśnia Wawro.

Turystów przyciągają także cykliczne imprezy winiarskie odbywające się w regionie, m.in. w Jaśle i Krośnie. Bierze w nich udział po kilka tysięcy osób.

– Wzrost zainteresowania naszymi winnicami wynika przede wszystkim z poprawy jakości usług proponowanych enoturystom. Wielu właścicieli winnic zapewnia noclegi i wyżywienie. Takich winnic kilka lat temu było raptem kilkanaście. Coraz więcej winiarzy sprzedaje też swoje wyroby – przypomina Wawro.

Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W południowo-wschodniej Polsce uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska, Jarosławia i Rzeszowa.

Dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku; świadczą o tym np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu. Stało się to w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.

Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Materiał Promocyjny
Boeing stawia na polskich inżynierów
Tendencje
Chorwaci: Nasze plaże znikają, bo obcokrajowcy chcą mieć domy nad samym morzem
Tendencje
Ustka kontra reszta świata. Trwa głosowanie na najlepszy film promocyjny
Materiał Promocyjny
Jak budować współpracę między samorządem, biznesem i nauką?
Tendencje
Poranne trzęsienie ziemi na Krecie. Turyści wyszli bez szwanku