Podkarpackie winnice otwarte dla turystów

Spośród ponad 150 winnic istniejących na Podkarpaciu prawie 60 procent przyjmuje turystów. Proponują m.in. zwiedzanie gospodarstw, degustacje i kupno wina

Publikacja: 22.05.2017 10:41

Podkarpackie winnice otwarte dla turystów

Foto: Pixabay

– Enoturystów, czyli turystów zwiedzających regiony winiarskie, w winnicach południowo-wschodniej Polski od kilku lat można spotkać niemal codziennie – opisuje prezes Ewa Wawro z fundacji Galicja Vitis. – Bywają spotkania wcześniej zaplanowane, ale wielu gości z kraju czy zagranicy zagląda do nas np. przy okazji pobytu na Podkarpaciu – dodaje.

Podkarpaccy winiarze proponują m.in. zwiedzanie winnic, rozmowy o uprawie winorośli, produkcji win oraz ich degustacje. – Informacje o winnicach łatwo można znaleźć w internecie. Większość winnic ma swoje strony internetowe albo profile w mediach społecznościowych – wyjaśnia Wawro.

Turystów przyciągają także cykliczne imprezy winiarskie odbywające się w regionie, m.in. w Jaśle i Krośnie. Bierze w nich udział po kilka tysięcy osób.

– Wzrost zainteresowania naszymi winnicami wynika przede wszystkim z poprawy jakości usług proponowanych enoturystom. Wielu właścicieli winnic zapewnia noclegi i wyżywienie. Takich winnic kilka lat temu było raptem kilkanaście. Coraz więcej winiarzy sprzedaje też swoje wyroby – przypomina Wawro.

Na Podkarpaciu jest ponad 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch-trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów. W południowo-wschodniej Polsce uprawia się winorośl głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska, Jarosławia i Rzeszowa.

Dominują odmiany odporniejsze, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: seyval blanc, hibernal, bianca, jutrzenka, johanniter na białe wina i rondo, regent, marechal foch oraz leon millot na czerwone.

Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku; świadczą o tym np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.

Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu. Stało się to w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski.

Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego stulecia. Pierwsza winnica powstała w Jaśle.

– Enoturystów, czyli turystów zwiedzających regiony winiarskie, w winnicach południowo-wschodniej Polski od kilku lat można spotkać niemal codziennie – opisuje prezes Ewa Wawro z fundacji Galicja Vitis. – Bywają spotkania wcześniej zaplanowane, ale wielu gości z kraju czy zagranicy zagląda do nas np. przy okazji pobytu na Podkarpaciu – dodaje.

Podkarpaccy winiarze proponują m.in. zwiedzanie winnic, rozmowy o uprawie winorośli, produkcji win oraz ich degustacje. – Informacje o winnicach łatwo można znaleźć w internecie. Większość winnic ma swoje strony internetowe albo profile w mediach społecznościowych – wyjaśnia Wawro.

Tendencje
Chorwaci: Nasze plaże znikają, bo obcokrajowcy chcą mieć domy nad samym morzem
Tendencje
Ustka kontra reszta świata. Trwa głosowanie na najlepszy film promocyjny
Tendencje
Poranne trzęsienie ziemi na Krecie. Turyści wyszli bez szwanku
Tendencje
La Palma znowu przyjmuje samoloty
Tendencje
Minister: Grecka turystyka musi poprawić cztery elementy, żeby się rozwijać