Dubaj zapewnia, że ma ofertę dla każdego – i dla podróżnych poszukujących wrażeń, i dla tych, którzy szukają najlepszych zakupowych okazji. Sedno jego atrakcyjności leży bowiem w różnorodności, niezliczonych obliczach, inspiracjach i wewnętrznej integracji. Dzięki nowej generacji Dubajczyków – osób o innych niż arabskie korzeniach – miasto zyskało zupełnie nowy charakter.
Dla ludzi, którzy chcą poznać Dubaj głębiej i decydują się na zejście z utartych, turystycznych ścieżek, miasto ma krótki przewodnik po aktywnościach, które są niezbędne do pełnego zrozumienia charakteru tej metropolii.
Próbuj lokalnego jedzenia
Dubaj to miasto oferujące wszystkie kuchnie świata. Są tu liczne restauracje odznaczone gwiazdkami Michelin i miejsca prowadzone przez najlepszych światowych kucharzy, m.in. Gordona Ramsay’a (Bread Street Kitchen), Vikasa Khanna (Junoon), Yannicka Alleno (Stay by Yannick Alléno) czy Nobu Matsuhisa (Nobu).
Jednakże, jeśli chce się spróbować codziennego jedzenia dubajczyków, warto wybrać się do kuchni młodych mistrzów, którzy tworzą dania będące zaskakującym połączeniem tradycyjnych smaków Emiratów i globalnych inspiracji. Otworzyli oni nowy rozdział historii smaku i potraw. Takich wyjątkowych, tradycyjnych i nowoczesnych zarazem dań, można spróbować między innymi w Al Fanar, Klayya Bakery and Sweets, Bait 1971 czy Milas. W menu warto zwrócić uwagę zwłaszcza na harees, thareed, ouzi czy karak chai.
Autorzy przewodnika proponują także skorzystanie z usług lokalnej firmy Frying Pan Adventures, która oferuje wycieczki szlakiem kulinarnych specjałów Bliskiego Wschodu – Emiratów, Palestyny, Libanu i Iranu. Główną atrakcją jest czterogodzinny spacer po miejscach, gdzie można spróbować szafranu, posmakować baklawy i innych arabskich słodyczy, a także przekonać się, jak smakuje melasa z granatu i miejscowe orzechy.