Do Grecji na greckie śniadanie

„Grecki koszyk śniadaniowy" to nowa inicjatywa, która ma zachęcić właścicieli hoteli i obiektów noclegowych do współpracy z lokalnymi producentami żywności

Publikacja: 03.11.2017 00:08

Do Grecji na greckie śniadanie

Foto: Filip Frydrykiewicz

Inicjatywa wystartuje w czasie kongresu Greckiej Federacji Przedsiębiorstw Turystycznego Zakwaterowania (SETKE), który odbędzie się 26 listopada w Atenach, informuje portal Greek Travel Pages. – W ten sposób chcemy zachęcić gości, by spróbowali lokalnych produktów od małych producentów żywności z regionu, który odwiedzają i dać im szansę odkrycia kulinarnych skarbów Grecji – mówi prezes SETKE Panagiotis Tokouzis.

Program ma wystartować w 2018 roku, nad jego gastronomiczną stroną będzie czuwał szef kuchni Konstantinos Mouzakis. Celem przedsięwzięcia, organizowanego wspólnie przez SETKE, Klub Szefów Kuchni Regionu Dodekanezu, Cyklad i Południowego Regionu Morza Egejskiego, jest podniesienie jakości usług i promocja lokalnych produktów oferowanych przez obiekty noclegowe. Podobny projekt realizował Południowy Region Morza Egejskiego, w ramach którego serwowane były śniadania charakterystyczne dla wysp położonych w tej części Grecji.

19 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Turystyka
Nie tylko Energylandia. Przewodnik po parkach rozrywki w Polsce
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: W Grecji Mitsis nie do pobicia
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017 pomaga w pracy agenta
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: „Strelicje" pokonały „Ślicznotkę"