Inicjatywa wystartuje w czasie kongresu Greckiej Federacji Przedsiębiorstw Turystycznego Zakwaterowania (SETKE), który odbędzie się 26 listopada w Atenach, informuje portal Greek Travel Pages. – W ten sposób chcemy zachęcić gości, by spróbowali lokalnych produktów od małych producentów żywności z regionu, który odwiedzają i dać im szansę odkrycia kulinarnych skarbów Grecji – mówi prezes SETKE Panagiotis Tokouzis.
Program ma wystartować w 2018 roku, nad jego gastronomiczną stroną będzie czuwał szef kuchni Konstantinos Mouzakis. Celem przedsięwzięcia, organizowanego wspólnie przez SETKE, Klub Szefów Kuchni Regionu Dodekanezu, Cyklad i Południowego Regionu Morza Egejskiego, jest podniesienie jakości usług i promocja lokalnych produktów oferowanych przez obiekty noclegowe. Podobny projekt realizował Południowy Region Morza Egejskiego, w ramach którego serwowane były śniadania charakterystyczne dla wysp położonych w tej części Grecji.