Polska promocja od kuchni

O możliwościach promocji kraju za pośrednictwem jego tradycji kulinarnych rozmawiał dziś minister sportu i turystyki Witold Bańka z Rafaelem Ansónem Oliartem, honorowym prezydentem Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej

Publikacja: 31.03.2017 15:36

Spotkanie ministra Witolda Bańki z Rafaelem Ansónem Oliartem w siedzibie MSiT.

Spotkanie ministra Witolda Bańki z Rafaelem Ansónem Oliartem w siedzibie MSiT.

Foto: materiały prasowe

Rafael Ansón Oliart to wyjątkowy autorytet w świecie kulinarnym – honorowy prezydent Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, prezydent Europejskiej Akademii Gastronomicznej, prezydent Królewskiej Hiszpańskiej Akademii Gastronomicznej i założyciel prestiżowego rankingu The World's 50 Best Restaurants by San Pellegrino, pozycjonującego najlepsze restauracje świata. Jego obecność w Polsce związana jest z rozwojem Europejskiej Akademii Gastronomicznej, której sekretariat generalny zlokalizowany jest w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

Celem spotkania, w którym uczestniczyli także Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, i Alicja Omięcka, dyrektor generalna w Ministerstwie Sportu i Turystyki, było omówienie rosnącego znaczenia turystyki gastronomicznej i jej wpływu na gospodarkę kraju oraz przedstawienie koncepcji Domu Polskich Turystycznych Marek Terytorialnych, których ważnym elementem jest właśnie turystyka kulinarna.

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Turystyka
Kruche imperium „Królowej Zakopanego”
Turystyka
Nie tylko Energylandia. Przewodnik po parkach rozrywki w Polsce
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: W Grecji Mitsis nie do pobicia
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017 pomaga w pracy agenta