We Francji kuchenka mikrofalowa na cenzurowanym

Tysiące francuskich restauracji serwujących wołowinę po burgundzku i zapiekankę z kartofli będą musiały informować, czy zrobili je ich kucharze, czy tylko odgrzali

Publikacja: 29.06.2013 08:00

We Francji kuchenka mikrofalowa na cenzurowanym

Foto: archiwum prywatne, Filip Frydrykiewicz F.F. Filip Frydrykiewicz

W kraju szczycącym się tradycjami kulinarnymi Zgromadzenie Narodowe, izba niższa parlamentu, przegłosowało ustawę, która zmusza restauracje do informowania, czy dania zostały  przygotowane na miejscu, czy są to zamrożone dania gotowe tylko odgrzane. Każda placówka żywienia, która nie uwzględni tego w karcie dań będzie karana grzywną.

Projekt ustawy zmierza do demaskowania lokali, które ograniczają się do kupowania dań gotowych i odgrzewania ich w piecykach albo kuchenkach mikrofalowych. Przy okazji reguluje sprawę norm żywności po europejskim skandalu z koniną w daniach gotowych z wołowiny.

Ustawa przeszła gładko w Zgromadzeniu Narodowym, teraz trafiła do senatu, a debata nad nią ma odbyć się we wrześniu.

Ustawa ma silne poparcie restauracji o większych ambicjach i tradycjach, ogromne poparcie w społeczeństwie. Jej zwolennicy twierdzą, że pozwoli uratować dobre francuskie tradycje kulinarne i tworzyć nowe miejsca pracy, zmuszając restauracje do przygotowywania we własnym zakresie świeżych dań.

- Nasza działalność stanie się bardziej przejrzysta i przywróci powody do szanowania jej - mówi szef federacji restauratorów Synhorcat. - Klienci będą wiedzieć, czego mają oczekiwać. Teraz problem polega na tym, że człowiek otwiera drzwi restauracji i nie wie, czy  ma ona szefa kuchni - dodaje.

W ankiecie, którą przeprowadziła przez jego federację 31 procent francuskich restauracji przyznało się do korzystania przynajmniej z kilku dań gotowych. Wśród nich dwie trzecie stwierdziło, że jeśli zostaną zmuszone do ujawniania klientom specjalnym oznakowaniem tych dań, to zaczną  przygotowywać je na miejscu.

Zmiana nastawienia może dać ok.25 tysięcy nowych miejsc pracy w kuchni w 120 tysięcy francuskich restauracji, ale ceny dań wzrosną o 7 procent - szacuje Synhorcat.

W kraju szczycącym się tradycjami kulinarnymi Zgromadzenie Narodowe, izba niższa parlamentu, przegłosowało ustawę, która zmusza restauracje do informowania, czy dania zostały  przygotowane na miejscu, czy są to zamrożone dania gotowe tylko odgrzane. Każda placówka żywienia, która nie uwzględni tego w karcie dań będzie karana grzywną.

Projekt ustawy zmierza do demaskowania lokali, które ograniczają się do kupowania dań gotowych i odgrzewania ich w piecykach albo kuchenkach mikrofalowych. Przy okazji reguluje sprawę norm żywności po europejskim skandalu z koniną w daniach gotowych z wołowiny.

Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: W Grecji Mitsis nie do pobicia
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017 pomaga w pracy agenta
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: „Strelicje" pokonały „Ślicznotkę"
Turystyka
Turcy mają nowy pomysł na all inclusive
Turystyka
Włoskie sklepiki bez mafijnych pamiątek
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?