20 milionów złotych na promocję oscypka

Rusza kampania promocyjna polskich produktów regionalnych. Okazją do jej inauguracji stały się warszawskie targi gastronomiczne EuroGastro

Publikacja: 20.03.2013 13:21

Program „Trzy znaki smaku" będzie kosztować ponad 20 mln złotych, ale w połowie sfinansuje go Unia Europejska. Kampania informacyjna, która potrwa trzy lata, ruszała oficjalnie w środę podczas XVII Międzynarodowych Targów EuroGastro w Warszawie.

Miejsce nie jest przypadkowe. Jak wyjaśnia „Rz" Piotr Kondraciuk, dyrektor biura promocji Agencji Rynku Rolnego restauratorzy są, oprócz sprzedawców i osób wytwarzających produkty regionalne, tymi do których autorzy kampanii chcą dotrzeć w pierwszej kolejności.

- Restauracje mogą stać się jednym z najważniejszych miejsc sprzedaży i promocji produktów regionalnych w Polsce – zaznacza Kondraciuk.

Do korzystania z unijnych znaków trzeba także przekonać polskich producentów. Komisja Europejska zarejestrowała już wprawdzie 36 produktów regionalnych z Polski. Daje nam to miejsce w pierwszej dziesiątce krajów UE.

Niestety, do tej pory regionalne specjały z unijnymi znakami nie zdobyły krajowego rynku. Powód? Sama rejestracja w Brukseli nie wystarczy, aby zwiększyć sprzedaż. Aby korzystać ze znaku, trzeba poddać się kontroli i uzyskać świadectwo wydawane przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych lub prywatną jednostkę certyfikującą.

- Nie wszyscy producenci, którzy mogliby korzystać z unijnych znaków, poddają się certyfikacji – mówi Piotr Kondraciuk. – Brakuje im także wiedzy na temat marketingu i współpracy z handlowcami. Dlatego planujemy cykl spotkań, na których będziemy informować ich o tych kwestiach – dodaje.

W kolejnych dwóch latach trwania kampanii, gdy zwiększy się oferta produktów regionalnych w sklepach, jej autorzy chcą  dotrzeć z akcją informacyjną do konsumentów.

- Planujemy działania w mediach, m.in. prezentowanie produktów regionalnych w programach kulinarnych – zapowiada Kondraciuk.

Program „Trzy znaki smaku" będzie kosztować ponad 20 mln złotych, ale w połowie sfinansuje go Unia Europejska. Kampania informacyjna, która potrwa trzy lata, ruszała oficjalnie w środę podczas XVII Międzynarodowych Targów EuroGastro w Warszawie.

Miejsce nie jest przypadkowe. Jak wyjaśnia „Rz" Piotr Kondraciuk, dyrektor biura promocji Agencji Rynku Rolnego restauratorzy są, oprócz sprzedawców i osób wytwarzających produkty regionalne, tymi do których autorzy kampanii chcą dotrzeć w pierwszej kolejności.

Turystyka
Włoskie sklepiki bez mafijnych pamiątek
Materiał Promocyjny
Zrównoważony transport miejski w Polsce Wschodniej: program Fundusze Europejskie
Lotniska
Tadeusz Syryjczyk: Rozbudowa lotniska w Radomiu to wyrzucanie pieniędzy
Turystyka
Sun & Fun - stara marka, nowy właściciel
Materiał Promocyjny
Nowe miejsce spotkań dla biznesu i kultury w Krakowie. W kwietniu otwarcie unikalnego konceptu Stradom House
Materiał Promocyjny
Politechnika Śląska uruchamia sieć kampusową 5G
Turystyka
Travelbay - polski startup, który wkrótce podbije Europę
Turystyka
Prezes Portów Lotniczych: Biura podróży muszą się wynieść z Lotniska Chopina