900 mandatów Sanepidu na szlakach turystycznych

Prawie 3 tysiące kontroli przeprowadził w lipcu zachodniopomorski Sanepid. Sprawdził zakłady produkujące i sprzedające żywność w miejscowościach nadmorskich i na szlakach turystycznych

Publikacja: 10.08.2013 00:27

900 mandatów Sanepidu na szlakach turystycznych

Foto: Fotorzepa, Robert Gardziński Robert Gardziński

Inspektorzy nałożyli blisko 900 mandatów na łączną sumę 75 tysięcy złotych. - Sytuacja się poprawia, ale grzechy właścicieli restauracji, barów czy kawiarni są co roku takie same - mówi rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, Małgorzata Kapłan.

Głównym błędami, które kwalifikowały do wystawienia mandatów, było niewłaściwe przechowywanie produktów spożywczych w lodówkach. Nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel. Wykorzystywanie przeterminowanej żywności, brak środków do mycia i dezynfekcji. Zdarzało się, że sprzęt do produkcji był brudny - wylicza Kapłan.

Szczeciński Sanepid odnotował 106 interwencji klientów, którzy sami zgłosili nieodpowiednią jakość posiłków lub zły stan sanitarny w zakładach gastronomicznych. 36 zgłoszeń było zasadnych.

Okazuje się, że turyści coraz bardziej zwracają uwagę na czystość w restauracjach i barach, czystość sztućców i szklanek, zapach i skład podawanych potraw. Podczas wakacji rzadziej wybierają potrawy mięsne, obawiając się problemów żołądkowych.

W lipcu w województwie zachodniopomorskim wykryto zatrucia w czterech ośrodkach wczasowych: dwa w Pogorzelicy, po jednym w Szczecinku i Międzywodziu. Łącznie zachorowały 44 osoby, w większości dzieci poniżej 14 roku życia. Żadne nie było hospitalizowane.

Sanepid apeluje, by w wypadkach zatruć, zaobserwowania uchybień w przestrzeganiu zasad higieny lub zakwaterowania zgłaszać to powiatowym oddziałom inspekcji.

Inspektorzy nałożyli blisko 900 mandatów na łączną sumę 75 tysięcy złotych. - Sytuacja się poprawia, ale grzechy właścicieli restauracji, barów czy kawiarni są co roku takie same - mówi rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie, Małgorzata Kapłan.

Głównym błędami, które kwalifikowały do wystawienia mandatów, było niewłaściwe przechowywanie produktów spożywczych w lodówkach. Nieprzestrzeganie zasad higieny przez personel. Wykorzystywanie przeterminowanej żywności, brak środków do mycia i dezynfekcji. Zdarzało się, że sprzęt do produkcji był brudny - wylicza Kapłan.

Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: W Grecji Mitsis nie do pobicia
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017 pomaga w pracy agenta
Turystyka
Kompas Wakacyjny 2017: „Strelicje" pokonały „Ślicznotkę"
Turystyka
Turcy mają nowy pomysł na all inclusive
Materiał Promocyjny
Mity i fakty – Samochody elektryczne nie są ekologiczne
Turystyka
Włoskie sklepiki bez mafijnych pamiątek