Jak się dowiadujemy z komunikatu Orbisu, Daiva Maciule pracowała wcześniej jako dyrektor generalna hotelu Mercure Gdynia Centrum, gdzie przeprowadziła proces zmiany marki.
Do Polski przeniosła się z Litwy w 2016 roku. Była tam dyrektor generalną czterogwiazdkowego hotelu Mercure Marijampole. A pracę w Accorze zaczynała w 2005 roku jako kelnerka w Novotel Vilnius Centre. W kolejnych latach w tym samym hotelu została kierownikiem restauracji, kierownikiem gastronomii i dyrektorem operacyjnym.
Maciule jest absolwentką Litewskiego Uniwersytetu Nauk Edukacyjnych i studiów podyplomowych Uniwersytetu Łódzkiego (program Top Talent Hotel Management organizowany przez Accor). Na Uniwersytecie Zarządzania i Ekonomii na Litwie (ISM) zrealizowała program Strategii i Marketingu. Daiva Maciule w 2018 roku ukończyła IHMP – International Hospitality Management Program (Accor Académie / ESSEC Business School).
„Prywatnie jest miłośniczką podróżowania, aktywnego trybu życia, różnych dyscyplin sportu (w tym sportów ekstremalnych) i dobrego wina – uczęszczała do szkoły sommelierów.
Czterogwiazdkowy hotel Mercure Warszawa Grand w centrum miasta ma 299 pokoje, restaurację Winestone, 9 sal konferencyjnych, w tym salę z widokiem na Warszawę z 10 piętra.