TUI: Mamy pierwszy hotel bez dwutlenku węgla

Hotel TUI Blue Montafon jest pierwszym z obiektów, który zredukował swój tak zwany ślad węglowy niemal do zera. Turystyczny koncern ogłosił, że nadal będzie dążyć do zrównoważonego rozwoju.

Publikacja: 08.04.2024 13:43

TUI: Mamy pierwszy hotel bez dwutlenku węgla

Foto: tui-blue.com

- W kwestii zrównoważonego rozwoju chcemy być liderem w branży - deklaruje cytowana w komunikacie koncernu TUI Kathrin Möllers, która w połowie zeszłego roku objęła w nim stanowisko dyrektora ds. zrównoważonego rozwoju. W strategii znaczenie mają trzy liczby: 24, 27,5 i 46,2. To zobowiązania, które poczynił TUI w odniesieniu do swoich 424 hoteli w różnych zakątkach świata, 16 statków wycieczkowych i 130 samolotów.

Do 2030 roku emisja gazów cieplarnianych w linii lotniczej ma być obniżona o 24 procent. W segmencie rejsów spadek ma wynieść 27,5 procent, a w hotelach i resortach o 46,2 procent.

Firma koncentruje się przy tym na liniach lotniczych, które w największym stopniu odpowiadają za emisję CO2. Już dziś prawie połowa floty to najnowocześniejsze samoloty, co przekłada się korzystnie na bilans ekologiczny. Dodatkowo piloci są szkoleni, jak optymalizować trasy lotów i zmniejszać zużycie kerozyny.

Czytaj więcej

W Egipcie nowe hotele rosną jak grzyby po deszczu. „Największe tempo od 15 lat”

To samo dotyczy statków wycieczkowych. Tu ważnym elementem jest wykorzystywanie ekologicznych paliw, takich jak metanol i e-LNG. Trzy nowe statki, które wejdą do floty, mają być już w ten sposób zasilane.

Jeszcze ambitniejsze cele firma stawia hotelom - do 2030 roku mają obniżyć emisję dwutlenku węgla prawie do zera. Jeden z obiektów cel już ten prawie osiągnął - TUI Blue Montafon.

Hotel powstał cztery lata temu i został zbudowany zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Został wyposażony w okna z potrójnymi szybami, a więc zatrzymującymi ciepło, korzysta też z ciepłowni zasilanej biomasą i z odnawialnych źródeł energii.

Podobnych rozwiązań jest więcej, by zapobiec utracie energii, zastosowane zostało oświetlenie ledowe, a grille gazowe zastąpiono elektrycznymi.

Jedzenie hotel kupuje, w miarę możliwości, głównie u lokalnych dostawców, a żeby uniknąć jego marnowania, posiłki serwuje w formie bufetu. Zamiast butelek plastikowych wykorzystuje szklane, a zamiast kupować masło w porcjach, hotel postawił na maszynę do jego wytwarzania. Podjął też decyzję, że pokoje będą sprzątane tylko na życzenie gości.

Czytaj więcej

Znana sieć hoteli ogranicza marnowanie jedzenia. Pokaże, że dba o środowisko

Zanim zostaną wdrożone kolejne działania, sporo pracy trzeba wykonać w innych obiektach należących do koncernu. Celem jest maksymalne ograniczenie wykorzystania dwutlenku węgla - nie zniknie tylko z jednego miejsca - z baru, w którym serwowane jest piwo z beczki.

Dyrektor Möllers mówi, że klienci chcą zrównoważonych ofert turystycznych. Tylko w zeszłym roku pobyt w hotelach działających zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju zarezerwowało 10,5 miliona gości, czyli mniej więcej połowa.

- W kwestii zrównoważonego rozwoju chcemy być liderem w branży - deklaruje cytowana w komunikacie koncernu TUI Kathrin Möllers, która w połowie zeszłego roku objęła w nim stanowisko dyrektora ds. zrównoważonego rozwoju. W strategii znaczenie mają trzy liczby: 24, 27,5 i 46,2. To zobowiązania, które poczynił TUI w odniesieniu do swoich 424 hoteli w różnych zakątkach świata, 16 statków wycieczkowych i 130 samolotów.

Do 2030 roku emisja gazów cieplarnianych w linii lotniczej ma być obniżona o 24 procent. W segmencie rejsów spadek ma wynieść 27,5 procent, a w hotelach i resortach o 46,2 procent.

Pozostało 80% artykułu
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Hotele
Hotelarze oceniają, że październik był stabilny, ale listopad zapowiada się słabo
Hotele
Booking.com narzeka na koszty. Będzie zwalniał pracowników
Hotele
Grecka Grupa Mitsis zainwestuje ćwierć miliarda euro w odnowienie swoich hoteli
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Hotele
Prezes HOTREC: Atutem europejskiego hotelarstwa są tradycja i gościnność. Warto się ich trzymać