TUI: Mamy pierwszy hotel bez dwutlenku węgla

Hotel TUI Blue Montafon jest pierwszym z obiektów, który zredukował swój tak zwany ślad węglowy niemal do zera. Turystyczny koncern ogłosił, że nadal będzie dążyć do zrównoważonego rozwoju.

Publikacja: 08.04.2024 13:43

TUI: Mamy pierwszy hotel bez dwutlenku węgla

Foto: tui-blue.com

- W kwestii zrównoważonego rozwoju chcemy być liderem w branży - deklaruje cytowana w komunikacie koncernu TUI Kathrin Möllers, która w połowie zeszłego roku objęła w nim stanowisko dyrektora ds. zrównoważonego rozwoju. W strategii znaczenie mają trzy liczby: 24, 27,5 i 46,2. To zobowiązania, które poczynił TUI w odniesieniu do swoich 424 hoteli w różnych zakątkach świata, 16 statków wycieczkowych i 130 samolotów.

Do 2030 roku emisja gazów cieplarnianych w linii lotniczej ma być obniżona o 24 procent. W segmencie rejsów spadek ma wynieść 27,5 procent, a w hotelach i resortach o 46,2 procent.

Firma koncentruje się przy tym na liniach lotniczych, które w największym stopniu odpowiadają za emisję CO2. Już dziś prawie połowa floty to najnowocześniejsze samoloty, co przekłada się korzystnie na bilans ekologiczny. Dodatkowo piloci są szkoleni, jak optymalizować trasy lotów i zmniejszać zużycie kerozyny.

Czytaj więcej

W Egipcie nowe hotele rosną jak grzyby po deszczu. „Największe tempo od 15 lat”

To samo dotyczy statków wycieczkowych. Tu ważnym elementem jest wykorzystywanie ekologicznych paliw, takich jak metanol i e-LNG. Trzy nowe statki, które wejdą do floty, mają być już w ten sposób zasilane.

Jeszcze ambitniejsze cele firma stawia hotelom - do 2030 roku mają obniżyć emisję dwutlenku węgla prawie do zera. Jeden z obiektów cel już ten prawie osiągnął - TUI Blue Montafon.

Hotel powstał cztery lata temu i został zbudowany zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Został wyposażony w okna z potrójnymi szybami, a więc zatrzymującymi ciepło, korzysta też z ciepłowni zasilanej biomasą i z odnawialnych źródeł energii.

Podobnych rozwiązań jest więcej, by zapobiec utracie energii, zastosowane zostało oświetlenie ledowe, a grille gazowe zastąpiono elektrycznymi.

Jedzenie hotel kupuje, w miarę możliwości, głównie u lokalnych dostawców, a żeby uniknąć jego marnowania, posiłki serwuje w formie bufetu. Zamiast butelek plastikowych wykorzystuje szklane, a zamiast kupować masło w porcjach, hotel postawił na maszynę do jego wytwarzania. Podjął też decyzję, że pokoje będą sprzątane tylko na życzenie gości.

Czytaj więcej

Znana sieć hoteli ogranicza marnowanie jedzenia. Pokaże, że dba o środowisko

Zanim zostaną wdrożone kolejne działania, sporo pracy trzeba wykonać w innych obiektach należących do koncernu. Celem jest maksymalne ograniczenie wykorzystania dwutlenku węgla - nie zniknie tylko z jednego miejsca - z baru, w którym serwowane jest piwo z beczki.

Dyrektor Möllers mówi, że klienci chcą zrównoważonych ofert turystycznych. Tylko w zeszłym roku pobyt w hotelach działających zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju zarezerwowało 10,5 miliona gości, czyli mniej więcej połowa.

- W kwestii zrównoważonego rozwoju chcemy być liderem w branży - deklaruje cytowana w komunikacie koncernu TUI Kathrin Möllers, która w połowie zeszłego roku objęła w nim stanowisko dyrektora ds. zrównoważonego rozwoju. W strategii znaczenie mają trzy liczby: 24, 27,5 i 46,2. To zobowiązania, które poczynił TUI w odniesieniu do swoich 424 hoteli w różnych zakątkach świata, 16 statków wycieczkowych i 130 samolotów.

Do 2030 roku emisja gazów cieplarnianych w linii lotniczej ma być obniżona o 24 procent. W segmencie rejsów spadek ma wynieść 27,5 procent, a w hotelach i resortach o 46,2 procent.

Pozostało 80% artykułu
Hotele
Gheorghe Cristescu odwołany ze stanowiska prezesa Polskiego Holdingu Hotelowego
Hotele
Polscy hotelarze namawiają turystów: Rezerwujcie noclegi u nas, nie u pośredników
Hotele
Wielkie inwestycje hotelowe w Hiszpanii. „Mogą zwiastować rekordowy rok”
Hotele
Rekordowe zainteresowanie turystów wakacjami w Turcji. Polska „niespodzianką roku”
Materiał Promocyjny
Jakie są główne zalety systemów do zarządzania zasobami ludzkimi?
Hotele
Tureccy hotelarze: Trzeba coś zrobić z all inclusive. Za dużo jedzenia się marnuje
Hotele
„Zrób to dla siebie” - sieć hoteli promuje zrównoważony urlop