Reklama

Znana sieć hoteli ogranicza marnowanie jedzenia. Pokaże, że dba o środowisko

Sieć popularnych hoteli wakacyjnych RIU wdraża procedury, dzięki którym zamierza ograniczyć marnowanie jedzenia. Trzy jej obiekty na Majorce przeszły już audyt i dostały certyfikaty.

Publikacja: 21.03.2024 03:07

Znana sieć hoteli ogranicza marnowanie jedzenia. Pokaże, że dba o środowisko

Foto: magiclife.com

Większość założonej w Hiszpanii w 1953 roku obiektów sieć RIU to miejsca typowo wakacyjne, chociaż firma ma też obiekty miejskie – w sumie w 21 państwach działa 97 jej obiektów, w których pracuje łącznie 38,8 tysiąca ludzi, a w 2023 roku z ich usług skorzystało 6,4 miliona klientów.

Czytaj więcej

Polacy chwalą swoje hotele. Jeśli są niezadowoleni, to głównie ze śniadań

Firma angażuje się na rzecz zrównoważonego rozwoju, a jednym z elementów tej strategii jest walka z marnowaniem jedzenia. Koncern poddał się audytowi prowadzonemu przez hiszpańską organizację Anor. Zobowiązał się do rozwiązania problemu wyrzucania jedzenia. To ważne z punktu widzenia szanowania środowiska i lokalnych społeczności, ale też pozwala obniżyć koszty.

Jedzenia na stołach tyle, ile goście zjedzą

Dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju, Lola Trian Riu, cytowana przez portal niemieckiej branży turystycznej Reise vor-9, że punktem wyjścia w tej walce są intensywne i regularne szkolenia pracowników. Obejmują one zarówno personel w kuchni, jak i w salach restauracyjnych.

Wśród głównych działań dyrektor wymienia ograniczenie zużycia jedzenia, ponowne jego użycie, redystrybucję i recykling. Przekłada się to na ograniczenie wnoszenia do sal jadalnianych potraw w tym samym czasie i dopasowanie ilości podawanego jedzenia do potrzeb gości. To szczególnie trudne przy wyżywieniu w formie bufetu.

Reklama
Reklama

Audyt wykaże, ile hotele marnują jedzenia

W ramach certyfikowania na początek audytorzy policzą ilość wyrzucanego jedzenia – od razu mają też powstać koncepty zniwelowania problemu.

Po tym jak Aenor przeprowadzi audyty w kuchni, hotel dostanie certyfikat. Pozostanie on ważny przez trzy lata, później co rok prowadzone mają być inspekcje.

Czytaj więcej

Turcja w awangardzie zrównoważonej turystyki. Ma najwięcej certyfikatów

W 2023 roku certyfikaty dostały hotele Riu San Francisco, Riu Festival i Riu Concordia. Do momentu otwarcia na sezon letni do tego grona dołączyć mają Riu Playa Park i Riu Bravo. Wszystkie pięć hoteli znajduje się na Majorce, w kolejnym etapie koncept ma być poszerzony na inne lokalizacje.

Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Nowe Trendy
Raś do branży turystycznej: Zademonstrujmy politykom jedność. Oni się liczą z siłą
Nowe Trendy
Black Friday 2025. Na co Polacy polują na wyprzedażach? Podróże wysoko na liście zakupów
Nowe Trendy
Polska rośnie w oczach niemieckich turystów. „Lubię ten spokój i gościnność”
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Nowe Trendy
Amerykanie ograniczają podróże. Martwią się o swoją sytuację finansową
Materiał Promocyjny
Jak rozwiązać problem rosnącej góry ubrań
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama