Znana sieć hoteli ogranicza marnowanie jedzenia. Pokaże, że dba o środowisko

Sieć popularnych hoteli wakacyjnych RIU wdraża procedury, dzięki którym zamierza ograniczyć marnowanie jedzenia. Trzy jej obiekty na Majorce przeszły już audyt i dostały certyfikaty.

Publikacja: 21.03.2024 03:07

Znana sieć hoteli ogranicza marnowanie jedzenia. Pokaże, że dba o środowisko

Foto: magiclife.com

Większość założonej w Hiszpanii w 1953 roku obiektów sieć RIU to miejsca typowo wakacyjne, chociaż firma ma też obiekty miejskie – w sumie w 21 państwach działa 97 jej obiektów, w których pracuje łącznie 38,8 tysiąca ludzi, a w 2023 roku z ich usług skorzystało 6,4 miliona klientów.

Czytaj więcej

Polacy chwalą swoje hotele. Jeśli są niezadowoleni, to głównie ze śniadań

Firma angażuje się na rzecz zrównoważonego rozwoju, a jednym z elementów tej strategii jest walka z marnowaniem jedzenia. Koncern poddał się audytowi prowadzonemu przez hiszpańską organizację Anor. Zobowiązał się do rozwiązania problemu wyrzucania jedzenia. To ważne z punktu widzenia szanowania środowiska i lokalnych społeczności, ale też pozwala obniżyć koszty.

Jedzenia na stołach tyle, ile goście zjedzą

Dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju, Lola Trian Riu, cytowana przez portal niemieckiej branży turystycznej Reise vor-9, że punktem wyjścia w tej walce są intensywne i regularne szkolenia pracowników. Obejmują one zarówno personel w kuchni, jak i w salach restauracyjnych.

Wśród głównych działań dyrektor wymienia ograniczenie zużycia jedzenia, ponowne jego użycie, redystrybucję i recykling. Przekłada się to na ograniczenie wnoszenia do sal jadalnianych potraw w tym samym czasie i dopasowanie ilości podawanego jedzenia do potrzeb gości. To szczególnie trudne przy wyżywieniu w formie bufetu.

Audyt wykaże, ile hotele marnują jedzenia

W ramach certyfikowania na początek audytorzy policzą ilość wyrzucanego jedzenia – od razu mają też powstać koncepty zniwelowania problemu.

Po tym jak Aenor przeprowadzi audyty w kuchni, hotel dostanie certyfikat. Pozostanie on ważny przez trzy lata, później co rok prowadzone mają być inspekcje.

Czytaj więcej

Turcja w awangardzie zrównoważonej turystyki. Ma najwięcej certyfikatów

W 2023 roku certyfikaty dostały hotele Riu San Francisco, Riu Festival i Riu Concordia. Do momentu otwarcia na sezon letni do tego grona dołączyć mają Riu Playa Park i Riu Bravo. Wszystkie pięć hoteli znajduje się na Majorce, w kolejnym etapie koncept ma być poszerzony na inne lokalizacje.

Większość założonej w Hiszpanii w 1953 roku obiektów sieć RIU to miejsca typowo wakacyjne, chociaż firma ma też obiekty miejskie – w sumie w 21 państwach działa 97 jej obiektów, w których pracuje łącznie 38,8 tysiąca ludzi, a w 2023 roku z ich usług skorzystało 6,4 miliona klientów.

Firma angażuje się na rzecz zrównoważonego rozwoju, a jednym z elementów tej strategii jest walka z marnowaniem jedzenia. Koncern poddał się audytowi prowadzonemu przez hiszpańską organizację Anor. Zobowiązał się do rozwiązania problemu wyrzucania jedzenia. To ważne z punktu widzenia szanowania środowiska i lokalnych społeczności, ale też pozwala obniżyć koszty.

Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Nowe Trendy
Morsowanie, biegówki, spa... - Sopot zachęca w reklamie do przyjazdu po sezonie
Nowe Trendy
Tunezja świętuje turystyczny rekord i nagradza polskie biura podróży
Nowe Trendy
Koszykarz i kolarka promują polskie atrakcje turystyczne. 200 milionów odsłon w Europie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Nowe Trendy
Egipt chce dotrzeć do młodych turystów. Szuka pomocy w Google'u