Reklama

Znana sieć hoteli ogranicza marnowanie jedzenia. Pokaże, że dba o środowisko

Sieć popularnych hoteli wakacyjnych RIU wdraża procedury, dzięki którym zamierza ograniczyć marnowanie jedzenia. Trzy jej obiekty na Majorce przeszły już audyt i dostały certyfikaty.

Publikacja: 21.03.2024 03:07

Znana sieć hoteli ogranicza marnowanie jedzenia. Pokaże, że dba o środowisko

Foto: magiclife.com

Większość założonej w Hiszpanii w 1953 roku obiektów sieć RIU to miejsca typowo wakacyjne, chociaż firma ma też obiekty miejskie – w sumie w 21 państwach działa 97 jej obiektów, w których pracuje łącznie 38,8 tysiąca ludzi, a w 2023 roku z ich usług skorzystało 6,4 miliona klientów.

Czytaj więcej

Polacy chwalą swoje hotele. Jeśli są niezadowoleni, to głównie ze śniadań

Firma angażuje się na rzecz zrównoważonego rozwoju, a jednym z elementów tej strategii jest walka z marnowaniem jedzenia. Koncern poddał się audytowi prowadzonemu przez hiszpańską organizację Anor. Zobowiązał się do rozwiązania problemu wyrzucania jedzenia. To ważne z punktu widzenia szanowania środowiska i lokalnych społeczności, ale też pozwala obniżyć koszty.

Jedzenia na stołach tyle, ile goście zjedzą

Dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju, Lola Trian Riu, cytowana przez portal niemieckiej branży turystycznej Reise vor-9, że punktem wyjścia w tej walce są intensywne i regularne szkolenia pracowników. Obejmują one zarówno personel w kuchni, jak i w salach restauracyjnych.

Wśród głównych działań dyrektor wymienia ograniczenie zużycia jedzenia, ponowne jego użycie, redystrybucję i recykling. Przekłada się to na ograniczenie wnoszenia do sal jadalnianych potraw w tym samym czasie i dopasowanie ilości podawanego jedzenia do potrzeb gości. To szczególnie trudne przy wyżywieniu w formie bufetu.

Reklama
Reklama

Audyt wykaże, ile hotele marnują jedzenia

W ramach certyfikowania na początek audytorzy policzą ilość wyrzucanego jedzenia – od razu mają też powstać koncepty zniwelowania problemu.

Po tym jak Aenor przeprowadzi audyty w kuchni, hotel dostanie certyfikat. Pozostanie on ważny przez trzy lata, później co rok prowadzone mają być inspekcje.

Czytaj więcej

Turcja w awangardzie zrównoważonej turystyki. Ma najwięcej certyfikatów

W 2023 roku certyfikaty dostały hotele Riu San Francisco, Riu Festival i Riu Concordia. Do momentu otwarcia na sezon letni do tego grona dołączyć mają Riu Playa Park i Riu Bravo. Wszystkie pięć hoteli znajduje się na Majorce, w kolejnym etapie koncept ma być poszerzony na inne lokalizacje.

Większość założonej w Hiszpanii w 1953 roku obiektów sieć RIU to miejsca typowo wakacyjne, chociaż firma ma też obiekty miejskie – w sumie w 21 państwach działa 97 jej obiektów, w których pracuje łącznie 38,8 tysiąca ludzi, a w 2023 roku z ich usług skorzystało 6,4 miliona klientów.

Firma angażuje się na rzecz zrównoważonego rozwoju, a jednym z elementów tej strategii jest walka z marnowaniem jedzenia. Koncern poddał się audytowi prowadzonemu przez hiszpańską organizację Anor. Zobowiązał się do rozwiązania problemu wyrzucania jedzenia. To ważne z punktu widzenia szanowania środowiska i lokalnych społeczności, ale też pozwala obniżyć koszty.

Reklama
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Nowe Trendy
„Cyfrowe ucho” śledzi ruch na plaży na popularnej hiszpańskiej wyspie
Nowe Trendy
Raport: Wydatki ludzi na podróże wzrosną trzykrotnie. Dużo się zmieni w ich potrzebach
Nowe Trendy
Wrocław doceniony przez holenderski magazyn kulinarny. „Jedzenie jest niesamowicie dobre”
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Nowe Trendy
Coraz więcej turystów w Czechach. Polacy w pierwszej trójce
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama