Reklama

Turkish Airlines: Nasz nowy catering zasługuje na gwiazdkę Michelina

Turkish Airlines chce być nie tylko jedną z najlepszych linii lotniczych na świecie – jej ambicją jest stać się również gwiazdą kulinarniów z gwiazdką od Michelina.

Publikacja: 23.05.2023 12:39

Turkish Airlines: Nasz nowy catering zasługuje na gwiazdkę Michelina

Foto: Bloomberg

Przewodniczący rady nadzorczej Turkish Airlines Ahmet Bolat podkreślał w czasie prezentacji nowego menu tej linii lotniczej, że dania serwowane w samolotach są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Tajemnica sukcesu kryje się w produktach – 80 procent z nich pochodzi z tureckich upraw. – Współpracujemy z najlepszymi szefami kuchni, a na pokładach naszych samolotów mamy kucharzy – zapewnia, cytowany przez turecki portal branży turystycznej Turizm Gazetesi.

Czytaj więcej

Urzędnicy ruszyli certyfikować tureckie hotele. Chodzi o zrównoważoną turystykę

Jego zdaniem najważniejsze jednak jest to, że dania są przygotowywane codziennie i lokalnie. Dzięki temu Turkish Airlines może zaoferować bardziej zróżnicowane menu, które jest zdrowsze i ma więcej wartości odżywczych niż wcześniej. Pasażerowie odczują różnicę. Jak mówi Bolat, przewoźnik chce być nie tylko liderem w kategorii doznań kulinarnych, ale też pierwszą linią lotniczą, która będzie mogła pochwalić się wyróżnieniem od znanego przewodnika, Michelina. Nie podał jednak szczegółów, jak miałoby do tego dojść.

Prezentacja była okazją do przedstawienia wyników przewoźnika po pierwszym kwartał tego roku – przychody wzrosły ze 148 mln euro notowanych przed rokiem do 214 mln euro obecnie. - W zeszłym roku osiągnęliśmy 18 miliardów dolarów przychodów, przewieźliśmy 72 miliony pasażerów na pokładzie naszych 395 samolotów – wymienia Bolat i dodaje, że obecnie przewoźnik ma już 414 maszyn.

Linia może rocznie szkolić 200 pilotów, ale ten wskaźnik ma wzrosnąć dziesięciokrotnie, ponieważ cała branża potrzebuje tego typu specjalistów. Turcja ma być tym krajem, który dostarczy światu pilotów.

Reklama
Reklama

W strategii rozwoju przewoźnik chce położyć większy nacisk na rozwój połączeń do Stanów Zjednoczonych, Chin i Korei. Do Stambułu linia zamierza przywieźć 2 miliony amerykańskich turystów – rok temu było ich milion. Wraz z otwarciem się Pekinu na podróże międzynarodowe, Turkish Airlines będzie rozwijał się także na tamtejszym rynku.

Przewodniczący rady nadzorczej Turkish Airlines Ahmet Bolat podkreślał w czasie prezentacji nowego menu tej linii lotniczej, że dania serwowane w samolotach są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Tajemnica sukcesu kryje się w produktach – 80 procent z nich pochodzi z tureckich upraw. – Współpracujemy z najlepszymi szefami kuchni, a na pokładach naszych samolotów mamy kucharzy – zapewnia, cytowany przez turecki portal branży turystycznej Turizm Gazetesi.

Jego zdaniem najważniejsze jednak jest to, że dania są przygotowywane codziennie i lokalnie. Dzięki temu Turkish Airlines może zaoferować bardziej zróżnicowane menu, które jest zdrowsze i ma więcej wartości odżywczych niż wcześniej. Pasażerowie odczują różnicę. Jak mówi Bolat, przewoźnik chce być nie tylko liderem w kategorii doznań kulinarnych, ale też pierwszą linią lotniczą, która będzie mogła pochwalić się wyróżnieniem od znanego przewodnika, Michelina. Nie podał jednak szczegółów, jak miałoby do tego dojść.

Reklama
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Linie Lotnicze
Ryanair ogłosił zimową siatkę lotów z Wrocławia z sześcioma nowymi trasami
Linie Lotnicze
LOT otwiera całoroczne trasy z Krakowa do Rzymu, Barcelony i Madrytu
Linie Lotnicze
Ryanair wycofuje się z kolejnych lotnisk w Europie. Narzeka na opłaty lotniskowe
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Linie Lotnicze
Trzy nowości w zimowym rozkładzie lotów Ryanaira z Katowic
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama