Turkish Airlines: Nasz nowy catering zasługuje na gwiazdkę Michelina

Turkish Airlines chce być nie tylko jedną z najlepszych linii lotniczych na świecie – jej ambicją jest stać się również gwiazdą kulinarniów z gwiazdką od Michelina.

Publikacja: 23.05.2023 12:39

Turkish Airlines: Nasz nowy catering zasługuje na gwiazdkę Michelina

Foto: Bloomberg

Przewodniczący rady nadzorczej Turkish Airlines Ahmet Bolat podkreślał w czasie prezentacji nowego menu tej linii lotniczej, że dania serwowane w samolotach są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Tajemnica sukcesu kryje się w produktach – 80 procent z nich pochodzi z tureckich upraw. – Współpracujemy z najlepszymi szefami kuchni, a na pokładach naszych samolotów mamy kucharzy – zapewnia, cytowany przez turecki portal branży turystycznej Turizm Gazetesi.

Czytaj więcej

Urzędnicy ruszyli certyfikować tureckie hotele. Chodzi o zrównoważoną turystykę

Jego zdaniem najważniejsze jednak jest to, że dania są przygotowywane codziennie i lokalnie. Dzięki temu Turkish Airlines może zaoferować bardziej zróżnicowane menu, które jest zdrowsze i ma więcej wartości odżywczych niż wcześniej. Pasażerowie odczują różnicę. Jak mówi Bolat, przewoźnik chce być nie tylko liderem w kategorii doznań kulinarnych, ale też pierwszą linią lotniczą, która będzie mogła pochwalić się wyróżnieniem od znanego przewodnika, Michelina. Nie podał jednak szczegółów, jak miałoby do tego dojść.

Prezentacja była okazją do przedstawienia wyników przewoźnika po pierwszym kwartał tego roku – przychody wzrosły ze 148 mln euro notowanych przed rokiem do 214 mln euro obecnie. - W zeszłym roku osiągnęliśmy 18 miliardów dolarów przychodów, przewieźliśmy 72 miliony pasażerów na pokładzie naszych 395 samolotów – wymienia Bolat i dodaje, że obecnie przewoźnik ma już 414 maszyn.

Linia może rocznie szkolić 200 pilotów, ale ten wskaźnik ma wzrosnąć dziesięciokrotnie, ponieważ cała branża potrzebuje tego typu specjalistów. Turcja ma być tym krajem, który dostarczy światu pilotów.

W strategii rozwoju przewoźnik chce położyć większy nacisk na rozwój połączeń do Stanów Zjednoczonych, Chin i Korei. Do Stambułu linia zamierza przywieźć 2 miliony amerykańskich turystów – rok temu było ich milion. Wraz z otwarciem się Pekinu na podróże międzynarodowe, Turkish Airlines będzie rozwijał się także na tamtejszym rynku.

Przewodniczący rady nadzorczej Turkish Airlines Ahmet Bolat podkreślał w czasie prezentacji nowego menu tej linii lotniczej, że dania serwowane w samolotach są nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Tajemnica sukcesu kryje się w produktach – 80 procent z nich pochodzi z tureckich upraw. – Współpracujemy z najlepszymi szefami kuchni, a na pokładach naszych samolotów mamy kucharzy – zapewnia, cytowany przez turecki portal branży turystycznej Turizm Gazetesi.

Jego zdaniem najważniejsze jednak jest to, że dania są przygotowywane codziennie i lokalnie. Dzięki temu Turkish Airlines może zaoferować bardziej zróżnicowane menu, które jest zdrowsze i ma więcej wartości odżywczych niż wcześniej. Pasażerowie odczują różnicę. Jak mówi Bolat, przewoźnik chce być nie tylko liderem w kategorii doznań kulinarnych, ale też pierwszą linią lotniczą, która będzie mogła pochwalić się wyróżnieniem od znanego przewodnika, Michelina. Nie podał jednak szczegółów, jak miałoby do tego dojść.

Linie Lotnicze
Pasażerowie Wizz Aira mogą rezerwować bilety do atrakcji turystycznych i muzeów
Linie Lotnicze
Enter Air zwiększa flotę na sezon turystyczny. "Zapowiada się kolejny dobry rok"
Linie Lotnicze
Prezes Emirates: Nasza reakcja na ulewy daleka od doskonałości. Przepraszam
Linie Lotnicze
Wizz Air: Abonament na loty na stałe w ofercie i z dłuższym okresem subskrypcji
Linie Lotnicze
Dokąd Polacy polecą na majówkę? Ryanair: Prym wiodą trzy kraje