W lipcu Hiszpania otwiera granice dla zagranicznych turystów. Aby bezpiecznie reaktywować działalność sektora turystycznego, Sekretariat Stanu ds. Turystyki w Ministerstwie Przemysłu, Handlu i Turystyki we współpracy z Ministerstwem Zdrowia, Instytutem ds. Jakości w Turystyce (ICTE), stowarzyszeniami branżowymi i władzami wspólnot autonomicznych przygotowały wytyczne sanitarne, według których działać mają obiekty turystyczne.

CZYTAJ TEŻ: Hiszpania szykuje się na powrót turystów

Dotąd resort opublikował 12 przewodników dla biur podróży, organizatorów turystyki aktywnej i ekoturystyki, przewodników turystycznych, biur informacji turystycznej, hoteli i apartamentów, hosteli i schronisk, kempingów, kwater agroturystycznych, uzdrowisk i ośrodków spa, restauracji, pól golfowych, muzeów i zabytków. Zawierają one szczegółowe zalecenia dotyczące obsługi gości, sprzątania, dezynfekcji i konserwacji, a także zarządzania ryzykiem w czasach pandemii.

Na przykład wśród zaleceń dla hoteli znalazły się między innymi codzienne pranie uniformów personelu, deponowanie kart lub kluczy do pokojów w pojemniku z płynem dezynfekującym, umieszczanie przy wejściu dywaników nasączonych środkiem dezynfekującym, montowanie ekranów ochronnych przy bufecie czy zmniejszenie liczby dywanów, serwet i ozdób w pokojach.

ZOBACZ TAKŻE: Hiszpania: Plaże bez pryszniców, za to z ekranami między leżakami

Ministerstwa pracują nad kolejnymi protokółami – dla chronionych obszarów przyrodniczych, żeglarstwa, portów jachtowych i morskich ośrodków sportów wodnych, klubów nocnych, parków rozrywki i tematycznych, transportu turystycznego, winnic, placówek kulturalnych i plaż.

Z wytycznymi można zapoznać się na stronie Ministerstwa Przemysłu, Handlu i Turystyki, na razie są one po hiszpańsku, wkrótce ma się pojawić wersja angielska.