Reklama
Rozwiń
Reklama

Wrocław doceniony przez holenderski magazyn kulinarny. „Jedzenie jest niesamowicie dobre”

Wrocław znalazł się na szczycie zestawienia holenderskiego magazynu kulinarnego „Foodies”, które wyróżnia „ukryte perełki” Europy. Nie tylko obfitują one w atrakcje turystyczne, ale także oferują świetne jedzenie w przystępnych cenach.

Publikacja: 21.08.2025 20:14

Wrocław doceniony przez holenderski magazyn kulinarny. „Jedzenie jest niesamowicie dobre”

Foto: PAP, Adam Hawałej

Coraz więcej turystów poszukuje na krótki wypad „ukrytych perełek”, do których masowa turystyka jeszcze nie dotarła – pisze holenderski magazyn kulinarny „Foodies”. Takie miejsca mają tyle samo uroku (w dodatku „z nutką ekskluzywności”) co znane wszystkim Londyn, Paryż czy Nowy Jork, a przy tym oferują noclegi i jedzenie w znacznie atrakcyjniejszych cenach.

Zdaniem „Foodies” wszystkie te kryteria najlepiej spełnia Wrocław, który znalazł się na szczycie zestawienia „ukrytych perełek”, wyprzedzając Porto, Edynburg, Walencję i Lille.

Redakcja zwróciła uwagę na wyjątkową atmosferę stolicy Dolnego Śląska, wyspy na Odrze i ponad sto mostów, krasnale, architekturę, muzea, dziedzictwo kulturalne i kuchnię.

Czytaj więcej

Góry, parki rozrywki, baseny termalne i muzea - Małopolska reklamuje się w Holandii

Wrocławska gastronomia – od lokalnych targów przez kulinarne dokonania młodych, ambitnych szefów kuchni aż po restauracje rekomendowane w przewodniku Michelina – od lat zyskuje uznanie, łącząc polskie dziedzictwo z europejską kreatywnością.

Reklama
Reklama

„Dopiero niedawno odkryłem to miasto i muszę przyznać po cichu, że się w nim zakochałem. Stare miasto jest piękne, jest tam wiele muzeów, a historia miasta jest niesamowita. Dodatkowy bonus: jedzenie jest również niesamowicie dobre” – pisze autor artykułu.

Holendrzy rozsmakowują się w Polsce

– Współpraca z „Foodies” to możliwość promocji wielu aspektów polskiej kuchni na rynku holenderskim. Magazyn nie tylko prezentuje kulinaria różnych miejsc, ale także zachęca czytelników do podróżowania i odkrywania lokalnych smaków i produktów – mówi Małgorzata Duijnmayer z Zagranicznego Ośrodka Polskiej Organizacji Turystycznej (ZOPOT) w Amsterdamie, cytowana w komunikacie POT.

Czytaj więcej

Holenderscy dziennikarze zachwalają uroki Pomorza, Warmii i Mazur

Od kilku lat ZOPOT i redakcja holenderskiego magazynu, czytamy dalej, wspólnie budują obecność Polski na kulinarnej mapie Niderlandów. Najpierw zainteresowali czytelników Trójmiastem, później uwagę skierowali na Wrocław.

– Dzięki takim publikacjom polskie kierunki coraz częściej stają się inspiracją dla holenderskich podróżników, którzy odkrywają je nie tylko poprzez zabytki czy atmosferę miast, ale także przez smaki i doświadczenia kulinarne – podkreśla Duijnmayer.

Coraz więcej turystów poszukuje na krótki wypad „ukrytych perełek”, do których masowa turystyka jeszcze nie dotarła – pisze holenderski magazyn kulinarny „Foodies”. Takie miejsca mają tyle samo uroku (w dodatku „z nutką ekskluzywności”) co znane wszystkim Londyn, Paryż czy Nowy Jork, a przy tym oferują noclegi i jedzenie w znacznie atrakcyjniejszych cenach.

Zdaniem „Foodies” wszystkie te kryteria najlepiej spełnia Wrocław, który znalazł się na szczycie zestawienia „ukrytych perełek”, wyprzedzając Porto, Edynburg, Walencję i Lille.

Reklama
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Materiał Promocyjny
Polska „tygrysem wzrostu”, ale potrzebuje kapitału i innowacji
Materiał Promocyjny
ERGO Ubezpieczenia Podróży: nowe produkty, ten sam wysoki standard współpracy z partnerami
Nowe Trendy
Co najmniej 20 procent jedzenia w turystyce idzie do kosza. Jak go nie marnować?
Nowe Trendy
Warszawa kolejny raz doceniona. „Nie jest już wschodzącą gwiazdą – jest liderem”
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Nowe Trendy
Booking.com: Mężczyźni planujący podróże są bardziej sexy
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama