Z tego artykułu się dowiesz:
- Jakie wnioski płyną z przeprowadzonych przez Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej kontroli dotacji dla sektora turystycznego z KPO?
- Jaki jest stopień wykrytych nieprawidłowości w dotacjach z KPO?
- Jakie rodzaje nieprawidłowości zostały zidentyfikowane w kontrolach nad dotacjami?
Jak relacjonowała, Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej przejrzało ponad 11 tysięcy dotacji przyznawanych przedsiębiorcom z sektora HoReCa turystyki z unijnych funduszy. Masowość tych kontroli wynikała z burzy, jaka rozpętała się w internecie, kiedy resort opublikował listę zgłoszonych i udzielonych dotacji. Wiele osób oburzyło wtedy, że przedsiębiorcy turystyczni i gastronomiczni występowali o pieniądze na jachty, sauny, baseny, ekspresy do kawy, wyposażenie biur i lokali i sprzęt turystyczny.
Czytaj więcej
Nie milkną komentarze dotyczące internetowo–medialnej burzy w sprawie rozdzielania dotacji z Kraj...
Chociaż Pełczyńska-Nałęcz skrytykowała polityków, którzy próbowali na tym zbić kapitał polityczny, zarazem przyznała że cieszy ją kontrola społeczna nad procesami wydawania publicznych pieniędzy. Wzięła w obronę przedsiębiorców, którzy ze szczerej chęci rozwinięcia swoich biznesów starali się o dotację.
Kontrole dotacji z KPO – od pierwszego odsiewu do „pogłębionej” analizy
Pełczyńska-Nałęcz oceniła po pierwszej fali zmasowanej kontroli „współczynnik nieprawidłowości jako jedną dziesiątą procenta”. W wypadku dotacji z KPO było to nawet mniej, bo 0,005 procent.