Reklama

Turcja: Hotelowe bufety to marnotrawstwo jedzenia. Czas z tym skończyć

Turcja rozważa zastąpienie szwedzkiego stołu w hotelach menu à la carte. Zdaniem ekspertów w obecnym systemie marnuje się za dużo jedzenia.

Publikacja: 15.08.2025 08:40

Turcja: Hotelowe bufety to marnotrawstwo jedzenia. Czas z tym skończyć

Foto: Nelly Kamińska

Turecka Rada ds. Polityki Rolnej i Żywnościowej pracuje nad projektem mającym na celu ograniczenie marnotrawstwa żywności w branży turystycznej – donosi portal sabah.com.tr.

Proponuje zastąpienie szwedzkiego stołu w hotelach menu à la carte. Dzięki temu turyści będą zamawiać tylko tyle, ile są w stanie zjeść.

Członek rady i prezes stowarzyszenia Türes zrzeszającego restauracje Ramazan Bingöl zwraca uwagę, że w obecnym systemie, na przykład, połowa jedzenia ze śniadania pozostaje niezjedzona.

– Widząc, że jest duży wybór, ludzie biorą wszystko, ale tego nie jedzą. Marnują się miliony lir – mówi Bingöl.

Czytaj więcej

105 tysięcy w jeden dzień! Turcja bije rekord w turystyce
Reklama
Reklama

To marnotrawstwo pogłębiają jeszcze reguły obowiązujące w lokalach gastronomicznych, które nie pozwalają na dzielenie się posiłkami.

– Ilość wyrzucanej żywności rośnie jeszcze bardziej wraz ze wzrostem liczby osób. Na przykład, trzy lub cztery osoby z łatwością mogą się nasycić śniadaniem dla dwóch osób, ale wiele lokali na to nie zezwala. Przynoszą więcej rzeczy. Niektóre z nich są zabierane ze stołu nietknięte i trafiają prosto do kosza – mówi Bingöl.

Konsekwencją marnowania jedzenia, oprócz strat finansowych, jest także wzrost cen żywności.

23 miliony ton żywności idą do kosza

– Przygotowujemy kompleksowy raport na temat zwalczania marnotrawstwa. Przedstawimy go najpierw prezydentowi Recepowi Tayyipowi Erdoğanowi, a następnie odpowiednim instytucjom w ciągu dwóch miesięcy – zapowiada Ramazan Bingöl. 

Czytaj więcej

Recep Tayyip Erdoğan chwali turecką branżę turystyczną. "W tym roku będzie rekord"

Według danych Tureckiej Fundacji Zapobiegania Marnotrawstwu w Turcji wyrzuca się około 23 milionów ton żywności rocznie, co daje 102 kilogramy na osobę.

Reklama
Reklama

35 procent owoców i warzyw ląduje na śmietniku jeszcze zanim trafi na stoły konsumentów.

Zmniejszenie ilości marnowanej żywności o 5 procent pozwoliłoby zaoszczędzić dziesiątki miliardów lir.

To nie pierwsza tego rodzaju inicjatywa w Turcji. W ubiegłym roku tureccy hotelarze wyszli z propozycją przekształcenia formuły wyżywienia all inclusive tak, by była zgodna z zasadami zrównoważonego rozwoju.

Turecka Rada ds. Polityki Rolnej i Żywnościowej pracuje nad projektem mającym na celu ograniczenie marnotrawstwa żywności w branży turystycznej – donosi portal sabah.com.tr.

Proponuje zastąpienie szwedzkiego stołu w hotelach menu à la carte. Dzięki temu turyści będą zamawiać tylko tyle, ile są w stanie zjeść.

Pozostało jeszcze 87% artykułu
Reklama
Zanim Wyjedziesz
Wielkie Muzeum Egipskie otwarte. Na razie na próbę
Popularne Trendy
Poznań zaprasza na targi turystyczne. "Poznajcie Podlasie wszystkimi zmysłami"
Popularne Trendy
Twierdza Srebrna Góra ze złotym certyfikatem POT. "Różowe okulary, ale i pot, krew i łzy"
Popularne Trendy
Turyści nie chcą wypoczywać w przepełnionych kurortach, wolą wyjeżdżać poza sezonem
Popularne Trendy
Wielki sukces Turcji – weszła do pierwszej czwórki turystycznych potęg
Reklama
Reklama