Dzisiaj warszawski hotel Nobu przyjął pierwszych gości. Jego wnętrza mieli też okazję obejrzeć przedstawiciele mediów. Nobu Hotel Warsaw, bo tak brzmi jego oficjalna nazwa, mieści się w wyremontowanym skrzydle kamienicy z lat 20. XX w. u zbiegu ulic Koszykowej i Wilczej (do niedawna był tam hotel Rialto) oraz w dobudowanej nowej części, którą wyróżnia szklano-kamienna fasada z tarasami z zielenią.
Stylistycznie Nobu to połączenie art déco dawnego Rialto (nad wystrojem tej części pracowała polska pracownia De Novo) z nowoczesnością i minimalizmem dobudówki (efekt współpracy polskiej firmy architektonicznej Medusa Group i kalifornijskiego Studia PCH). Polskim akcentem w wystroju są też dzieła takich artystów jak Anna Bimer, Piotr Uklański czy Mikołaj Moskal. Inwestorem i właścicielem obiektu jest firma Tacit Investment. Warszawski Nobu będzie jedynym hotelem tej marki w Polsce, firma nie planuje na razie otwierania kolejnych.
Hotel ma 117 pokojów, w tym 19 apartamentów. Minimalna cena za pokój ze śniadaniem to 199 euro, najdroższy apartament kosztuje około 11 tysięcy złotych. W każdym pokoju goście znajdą między innymi gramofon, matę do jogi, ekspres do kawy i tradycyjny japoński zestaw do parzenia herbaty, parownicę do ubrań, suszarkę i prostownicę do włosów, ekologiczne kosmetyki, szlafrok lub kimono. Niektóre pokoje w starej części mają oryginalne meble z lat 20. XX wieku, z kolei te w dobudówce urządzone zostały w stylu japońskim.
Fot. materiały prasowe
Od 17 lipca w hotelu działa też restauracja serwująca dania firmowane przez japońskiego szefa kuchni Nobu Matsuhisę, który jest współwłaścicielem biznesu. Pod okiem Yannicka Lohou, który wcześniej zawiadywał kuchnią hotelu Nobu w Barcelonie, pracuje tu 27 kucharzy. W lokalu można na razie spróbować autorskich dań Nobu Matsuhisy, które serwowane są we wszystkich restauracjach Nobu na świecie, w tym sztandarowego czarnego dorsza w sosie miso, ale w przyszłości, jak zapowiada Yannick Lohou, pojawią się też dania powstałe z inspiracji polską tradycją kulinarną. Menu degustacyjne kosztuje 350 i 450 złotych.