Akcja zbierania podpisów poparcia zakończyła się w niedzielę w Neapolu po 7 latach działań prowadzonych na rzecz uznania sztuki wyrobu i wypieku tamtejszej pizzy. Inicjatorami kampanii było stowarzyszenie neapolitańskich piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, i związek włoskich rolników Coldiretti.

Kandydatura pizzy to jedyna włoska propozycja wśród 34 innych z całego świata, które zostaną rozpatrzone w czasie obrad komitetu UNESCO w Korei Południowej.

Promotorzy neapolitańskiej pizzy przypomnieli, że w 2010 roku została ona zarejestrowana przez UE jako gwarantowana tradycyjna specjalność. – Teraz celem jest doprowadzenie do jej międzynarodowego uznania w obliczu mnożenia się przykładów piractwa żywnościowego i niesłusznego przypisywania sobie jej tożsamości – oświadczył rolniczy związek.

Podkreślono, że wpisanie sztuki wypieku tego specjału miałoby też ważny aspekt finansowy ponieważ w ten sposób dodatkową ochroną otoczony zostałby sektor we Włoszech, szacowany na 10 miliardów euro rocznie i zatrudniający co najmniej 100 tysięcy osób.