Czterech chętnych na stanowisko prezesa POT

Czterech mężczyzn z doświadczeniem menedżerskim wystartowało w konkursie na prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej – dowiaduje się Turystyka.rp.pl.

Do wczoraj do godziny 16 można było składać aplikacje w konkursie na stanowisko prezesa Polskiej Organizacji Turystycznej. Poprzedni prezes, Robert Andrzejczyk, został odwołany nagle 14 października. Tego samego dnia minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin ogłosił konkurs na to miejsce. Konieczność rozpisania konkursu wynika z ustawy o POT.

CZYTAJ TEŻ: Konkurs na prezesa POT – dziś odwołanie, dziś poszukiwanie

Jak się dowiadujemy w biurze prasowym resortu, swoje dokumenty złożyło czterech kandydatów. Są to sami mężczyźni, „z doświadczeniem menedżerskim”. Ministerstwo nie podaje ich nazwisk ani żadnych innych informacji na ich temat.

Według ustawy kandydat musi mieć wykształcenie wyższe, kompetencje kierownicze, co najmniej sześcioletni staż pracy, w tym co najmniej trzy lata na stanowisku kierowniczym, a także „wykształcenie i wiedzę z zakresu spraw należących do właściwości Polskiej Organizacji Turystycznej”.

Ustawa nie wymaga, aby prezes POT znał język obcy, dlatego nie zamieszczono takiego warunku w ogłoszeniu o konkursie – wyjaśnia biuro prasowe.

CZYTAJ WIĘCEJ: Prezes POT Robert Andrzejczyk odwołany

Teraz komisja, w skład której wchodzą urzędnicy z nadzorującego pracę POT departamentu jednostek nadzorowanych i podległych Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii, przeprowadzą z kandydatami rozmowy. Po wyłonieniu najlepszych (może być jeden, ale może być trzech) przedstawią ich ministrowi, a ten wskaże swojego kandydata i przedstawi go do zaopiniowania Radzie POT.

Według naszych informacji, premier prosił o zwołanie Rady na 30 października. Wiele wskazuje więc, że wtedy poznamy nazwisko nowego prezesa. Mógłby on zacząć urzędowanie już w poniedziałek. Opinia Rady choć obowiązkowa, nie jest wiążąca dla ministra.

Do czasu przyjścia nowego prezesa POT-em kieruje jeden z zastępców poprzedniego, minister scedował te obowiązki na Annę Salamończyk-Mochel.

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

Władze Brukseli: W tym tygodniu lepiej wyjechać

Władze Brukseli apelują do mieszkańców, by wyjechali w tym tygodniu z miasta. Od środy ...

Z Sun & Funem z Rzeszowa do Tunezji

11 czerwca z rzeszowskiego lotniska wystartuje pierwszy samolot czarterowy do Tunezji. Połowę miejsc w ...

Nocowanie.pl kończy 15 lat

Do założonego w 2005 roku serwisu z ofertami obiektów noclegowych zaglądają 3 miliony turystów ...

Setki turystów uziemionych w Dolomitach

We włoskich Dolomitach setki turystów, w tym z Polski, zostało uwięzionych w górskich hotelach ...

LOT przejmuje niemiecką linię lotniczą Condor

Polski LOT przejmie linie lotnicze Condor. Uratuje w ten sposób niemieckiego przewoźnika, który ucierpiał ...